Най - честите проблеми при отглеждането на каланхое

21/11/2016, 09:38:36
Оценка 4.5 от общо 43 гласа
21/11/2016
Най - честите проблеми при отглеждането на каланхое

Каланхое е красиво цвете, високо ценено заради дългия си и обилен цъфтеж. Отглеждането му е сравнителено лесно и въпреки, че не е капризно, през зимата то се нуждае от специфични грижи за да оцелее и да ни радва с обилен цъфтеж на пролет.

Каланхое не е студоустойчиво растение и ако го отглеждате на балкона, през зимата се налага да го приберете на закрито.

Грешки при отглеждането 

Не поливайте прекалено през зимните месеци

Както повечето декоративни растения, през зимата каланхоето не се нуждае от много вода. Освен това то е вид сукулент и съдържа вода в тъканите си, която може да използва при необходимост.

Ако забележите загниване на листата в долната им част към стъблата, отстранете ги и намалете още поливането.

Липсата на светлина е основен проблем през зимата за каланхоето

Недостатъчното количество светлина води до опадване на листата, промяна на цвета им и изтъняване на стеблата. Растението постепенно губи от декоративните си качества. За целта дръжте каланхоето на добре осветено място – в близост до прозорец или осигурете дотатъчно изкуствено осветление.

Защо каланхоето расте, а не цъфти?

Причината за това е недостатъчно осветление и неправилен температурен режим. Цветните пъпки се залагат през есента при температура от 16 – 18 градуса. Ако тя е по – ниска или по – висока процесът спира и каланхоето расте, но не формира цвят.

Пожълтяване и опадване на листата 

Най-честата причина е неправилен воден режим. При липса на влага листата става жълти, сухи накрая опадват. Ако прекалите с водата пък, стъблото може да загние и в крайна сметка, листната маса отново да опада. Каланхоето изисква умерено, балансирано поливане. 

Вредители

Листни въшки

В резултат на нападението, растението започва да линее, листата пожълтяват и опадват, а накрая каланхоето може да умре. Най-много листни въшки, обикновено се натрупват по долната част на листата. По тях се наблюдават деформирани, лепкави участъци. Вредителие често носят вируси, които допълнително увреждат растението. Ако забележите листни въшки, потопете цялото растение в съд с хладка вода. След това го оставете да изсъхне на сянка, а не на ярко слънце, тъй като листата ще изгорят. Повторете процедурата 3 пъти през 2 дни. Може да опитате да "изкъпете" растението с извлек от коприва, пелин, сапунена вода. Ако народните методи не дават резултат, ще се наложи да използвате пестициди. Подходящи са: Ортен 75 РП в доза 5 мл, Децис 2,5 ЕК - 3 мл, Бастър 40 ЕК - 5 мл (дозите са за 10 л. вода).

Щитоносни въшки

Това са малки насекоми с продълговато тяло, покрито с щит. Водят до спиране на растежа, пожълтяване и изсъхване на растението. Видими са с просто око. Нападнатото от щитоносни въшки, растение, става податвливо на гъбички и вируси, които доъплнително влошават ситуацията. Вредителите се третират със спирт или сапунена вода, както и с подходящи пестициди: БИ-58 - 2 мл; дурсбан 4Е - 15 мл, нуреле Д - 5 мл; релдан 40ЕК - 12 мл (дозите са за 10 л. вода).

Акари

Смучещи насекоми, разпознават се по образуваната паяжина. Предпочитат топъл и сух въздух. Овлажнявайте често въздуха в помещенията през зимата, за да предпазите растението. Ако вече са се появили, изпозлвайте препарати за борба: Би 58 – 10 мл, карантинен срок 21 дни. Омит 57Е – 10 мл и пираника 20ВП – 2 мл. Карантинен срок 14 дни. Ортус 5СК – 5 мл и талстар 10ЕК – 3 мл с карантинен срок 7 дни (дозите са за 10 л. вода).

Болести

Фитофтора

По листата на растението се появяват кафяви петна, които с течение на времето започват да почерняват. В последствие всички растителни тъкани изгинват. Причини за поява са прекомерното поливане, задържане на влага в почвата или неподходящ субстрат. Повредените части трябва да се отстранят с остър нож до здраво, а точката на рязане да се обработи с активен въглен. Ако голяма част от растението е засегната, изпозлвайте подходящи фунгициди, след консултация със специалист. След това пресадете растението в нов почвен субстрат.

Брашнеста мана

Обича топли и влажни помещения. По листата на засегнатото растение се появява бял налеп. В последствие те ще изсъхнат, ще се свият и ще паднат. След време цялото растение ще се деформира, ще спре да расте и цъфти. Нужно е пръскане с фунгициди 3-4 пъти за период от 10 дни. След това се постарайте да осигурите добра циркулация на въздуха и оптимална влажност. Не дръжте растението в много топли (над 21 градуса) помещения през зимата.

Сиво гниене

Причинява се от гъбички. Особено уязвими са скоро пресадените растения, тези които живеят на твърде топло и влажно, както и тези, засадени в бедна почва. Води до поява на сиви петна по листата, изсъхване и деформиране на стъблото. Необходими се две пръскания с подходящ препарат през 10 дни.


Каланхое е красиво цвете, високо ценено заради дългия си и обилен цъфтеж. Отглеждането му е сравните