Най - честите проблеми при отглеждането на каланхое

21/11/2016, 09:38:36
Оценка 4.5 от общо 42 гласа
21/11/2016
Най - честите проблеми при отглеждането на каланхое

Каланхое е красиво цвете, високо ценено заради дългия си и обилен цъфтеж. Отглеждането му е сравнителено лесно и въпреки, че не е капризно, през зимата тос е нуждае от специфични грижи за да оцелее и да ни радва с обилен цъфтеж на пролет.

Каланхое не е студоустойчиво растение и ако го отглеждате на балкона, през зимата се налага да го приберете на закрито.

Какво да имате предвид при зимните грижи за каланхоето:

- Не поливайте прекалено през зимните месеци. Както повечето декоративни растения, през зимата каланхоето не се нуждае от много вода. Освен това то е вид сукулент и съдържа вода в тъканите си, която може да използва при необходимост.

Ако забележите загниване на листата в долната им част към стъблата, отстранете ги и намалете още поливането.

- Липсата на светлина е основен проблем през зимата за каланхоето. Недостатъчното количество светлина води до опадване на листата, промяна на цвета им и изтъняване на стеблата. Растението постепенно губи от декоративните си качества. За целта дръжте каланхоето на добре осветено място – в близост до прозорец или осигурете дотатъчно изкуствено осветление.

- Защо каланхоето расте, а не цъфти? Причината за това е недостатъчно осветление и неправилен температурен режим. Цветните пъпки се залагат през есента при температура от 16 – 18 градуса. Ако тя е по – ниска или по – висока процесът спира и каланхоето расте, но не формира цвят.


Каланхое е красиво цвете, високо ценено заради дългия си и обилен цъфтеж. Отглеждането му е сравните