Кои растения да отглеждаме в кухнята

25/05/2017, 18:06:39
Оценка 4.4 от общо 52 гласа
25/05/2017
Тагове:
Кои растения да отглеждаме в кухнята

Високата влажност на въздуха в кухнята създава благоприятни условия за много видове стайни растения. Тъй като в това помещение се извършват множество домакински дейности, най – вече свързани с приготвяне на храна, а и с хранене, цветята трябва да са разположени така, че да не пречат. Работните плотове обикновено са претрупани и не е добра идея да поставяте саксии там. Най – подходящи места за цветята в кухнята са первазът на прозореца, саксии, закрепени на стената или висящи кошници в ъглите.

Не поставяйте растенията в близост до готварската печка, отоплителен уред или абсорбатор.

Кои растения се чувстват добре в кухнята:

Билки и подправки – магданоз, градински чай, мащерка, мента, копър, риган, босилек, розмарин. Къде е най – подходящото място за отглеждане на подправки, ако не в кухнята? Освен, че ще са ви на една ръка разстояние, за да ги добавите към вкусно ястие или салата, техният свеж и приятен аромат влияе добре и на апетита. Те не заемат много място и биха се чувствали чудесно в малки съдове на перваза на прозореца.

Бръшлян – чувства се добре на проветриво и светло място. През лятото се нуждае от често поливане, а през зимата от по - оскъдно. Обича високата влажност на въздуха. Може да се отглежда във висяща кошница. Пречиства въздуха от токсини.

Бегония – цъфтящата бегония е много подходяща за отглеждане в кухнята. Тя обича влажен въздух, умерена температура и ярка слънчева светлина. Цъфти по всяко време на годината.

Хлорофитум – това растение е известно със свойството си да пречиства въздуха от замърсителите и вредните вещества. Ако имате газов котлон в кухнята, който е източник на формалдехид, би било полезно да отглеждате хлорофитум. Освен това той е непретенциозно и лесно, за отглеждане, растение. Предпочита умерена температура и защитено, от вятър, място. Чувства се добре до източен или западен прозорец, макар, че би могъл да се отглежда и на северен. Ако е поставен в близост до южен прозорец обаче, ще има нужда от засенчване в следобедните часове през лятото. Обича обилното поливане с мека вода.

Спатифилум – обича високата влажност на въздуха и се чувства добре в кухнята, но не понася течение. Поставете го на светло място – на перваза, до мивката или на бар-плота.

Импасианс – цъфти почти през цялата година. Не е капризно, но изисква редовни грижи. Предпочита умерена температура и ярка светлина. Почвата трябва да се поддържа непрекъснато влажна. Нуждае се от лека и плодородна почва.

Сциндапсус – катерливо растение с въздушни корени. Подходящо е за отглеждане във висяща кошница или стенна саксия. Харесва умерената температура и добре осветените места. Нуждае се от висока влажност на въздуха, затова през зимата когато работи отоплението е добре от време на време да пулвелизирате листата му.

Цитрусови дръвчета – лимон, портокал, мандарина. Те обичат високата температура и влажност на въздуха. Свежият и приятен аромат, който излъчват подобрява апетита и настроението. Освен това помагат за премахване на миризмата на готвено.

Каланхое –цъфти в края на зимата и през пролетта и ще превърне кухнята ви в истински цветен рай. Осигурете му светло място и го поливайте пестеливо.

Кактус – чувства се добре на слънчево и защитено от вятър място. Дръжте го далеч от готварската печка, защото макар че обича топлината, влагата може да му дойде в повече.

Пасифлора – обича светлината, свежият и влажен въздух, но не понася течението.


Високата влажност на въздуха в кухнята създава благоприятни условия за много видове стайни растения.