Авокадо у дома

12/08/2017, 12:26:06
Оценка 4.5 от общо 75 гласа
12/08/2017
Авокадо у дома

Авокадото освен вкусен и полезен плод – зеленчук на вашата трапеза, може да бъде и красиво зелено декоративно дръвче в дома ви.

Може да го отгледате от костилка. Избирате добре узряло, меко авокадо. Почиствате добре костилката и я засаждате до половината в почвата като заострения връх трябва да сочи нагоре и да бъде извън пръстта. Почвата трябва да бъде рохкава, леко кисела и с добри дренжни свойства. Саксията се поставя на светло и топло място и се полива умерено, но редовно.

Почвата трябва да бъде винаги влажна. След 1 до 3 месеца би трябвало да се покаже малко стръкче. Авокадото нараства бързо. След поникване трябва да се постави на слънчево мястос висока въздушна влажност.

Почвата на растението не трябва никога да изсъхва напълно. Поливайте редовно, но не прекалявайте защото прекомерната влага можа да бъде причина за пожълтяване на листата. Ако въздухът в помещението е сух пулвелизирайте от време на време растението с мека вода.

През пролетта и лятото авокадото може да бъде изнесено на открито, но през есента трябва отново да се прибере на топло. Може да зимува при температура 10 – 15 градуса. В студените месеци не го поставяйте в близост от отоплителен уред защото има риск листата му да окапят.

През периода на растеж – пролет – лято може да се подхранва два пъти месечно с органични и минерални торове.

За консумация авокадото е подходящо както самостоятелно (сурово), така и в комбинация с други плодове, като съставка на салати, сосове, десерти.


Авокадото освен вкусен и полезен плод – зеленчук на вашата трапеза, може да бъде и красиво зел