Ягода (Fragaria)

26/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 47 гласа
26/08/2016
Ягода (Fragaria)

Семейство Розоцветни

Ягодата е най – разпространеният плод в домашните градини. Това се дължи на ранното узряване на плодовете, привлекателната им външност, ценната хранителна стойност и добрите вкусови качества, както и на лесното отглеждане на плода. Ягодата е добре приспособима към различни почвени и климатични условия. Може да се отглежда в цяла България като особено подходящи са райони с по – голяма надморска височина и прохладен климат.

Температура: При липса на снежна покривка през зимата при температури около и по – ниски от – 15 градуса ягодата замръзва. При снежна покривка от 15 – 19 см. растенията могат да останат невредими и до – 30 градуса. Ягодата не понася прекалено високите темпратури през горещите летни дни. Ако температурата е над 30 градуса и особено ако почвата е със слаба водозадържаща способност при продължително засушаване ягодите изсъхват и загиват.

Почва: Ягодата не е особено взискателна към почвата. Най – добре се чувства върху песъчливо – глинести почви с неутрална или слабо кисела реакция. Почвата трябва да е богата на хумус и хранителни вещества. Неподходящи са прекалено тежките почви.

Въздух и светлина: Ягодата расте най – добре на прохладни места. Високата температура и ниска въздушна влажност, съчетани със суха почва предизвикват изсъхване на растенията. Ягодата предпочита слънчевите места в градината. Понася леко засенчване, но плододава по – слабо и става податлива на сиво гниене.

Поливане: Ягодата е влаголюбиво растение. През пролетта ягодовата градина се нуждае от около 2 поливки. Поливането се извършва по бразди. По време на беритбата също трябва да се направят 2 поливки. Те помагат за наедряване на плодовете. След беритбата обикновено се налагат 3 – 4 поливки. През септември поливането се преустановява. Ягодата не понася преовлажняване.

Кои сортове ягоди са подходящи за домашната градина?

Кембридж фаворит – Плодовете са от средно едри до много едри. Имат сладко кисел вкус и приятен аромат. Зреят през средата на юни.

Биляна – Нов български сорт ягоди. От първата беритбва плодовете са средно едри, а от следващите – по – дребни. Отличават се силен аромат и сладко – кисел вкус. Узряват в средата на юни.

Роксана – Чешки сорт. Един от най – раннозреещите у нас. Плодовете са средно едри.

Горела – Едри до средно едри плодове със сладък вкус. Узряват в началото на юни. Чувствителни са към високи температури и засушавания.

София – Български сорт. Плодовете са едри, тъмночервени, плътни със сладък вкус и характерен приятен аромат. Зреят през втората половина на юни.

Холидей – Плодовете са едри, светлочервени, сладко – кисели със слаб аромат. Зреят в началото на юни. Устойчиви са на слани и студове, но страдат от болести по корените.

Ягодите може да се отглеждат и в саксия на балкона, като за целта особенно подходящи са сортовете: Монт Еверест, Аврора, Бригадерос. 


Семейство Розоцветни Ягодата е най – разпространеният плод в домашните градини. Това се дължи