Шизандра, китайски лимонник (Schizandrae chinesis)

03/10/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 78 гласа
03/10/2016
Шизандра, китайски лимонник (Schizandrae chinesis)

Шизандра е листопадно, лиановидно растение. Тя представлява многгодишна лиана с висока декоративна стойност и полезни и вкусни плодове. Ухае приятно на лимон.
Цъфти през май - юни в красиви бели цветове.
Плодовете са богати на органични киселини, витамин С, етерично масло. Помагат при множество заболявания: на нервната система, хормонални проблеми, изтощение.
Подобряват функцията на жлезите с вътрешна секреция, тонизират тялото и засилват защитните му сили. Подобряват зрението и концентрацията.
Шизандра помага още и при белодробни и сърдечно-съдови заболявания, безсъние и стрес.

Място: Китайският лимонник най - често се засажда около стените на къщата, огрдата или друга постройка, където може да създаде жива стена.
Може да се отглежда и на терасата. Издържа на сянка и на студ.

Почва: Предпочита добре дренирана, богата на хумус и водопропусклива почва.Реагира добре на подхранване с торове, богати на фосфор, калии и азот.
Поливане: Полива се умерено, не бива да се допуска преовлажняване.

Размножаване: Шизандрата се размножава чрез коренови издънки или чрез семена. Растението започва да ражда плодове на петата година, беритбата се извършва в ранната есен.
През първата година китайският лимонник расте бавно.

Други грижи: Ежегодно подрязване на слабите и сухи клонки, често разрохкване на почвата около растението. Шизандрата не страда от болести и вредители и не се налага
третиране с препарати.


Шизандра е листопадно, лиановидно растение. Тя представлява многгодишна лиана с висока декоративна с