Градина в Средиземноморски стил

14/01/2017, 13:32:00
Оценка 4.5 от общо 63 гласа
14/01/2017
Тагове:
Градина в Средиземноморски стил

Средиземноморският стил е един от най – разпространените и модерни градински стилове. Той се характеризира с повече пространство, въздух, светлина, изчистени линии и хармонични растителни съчетания.

Какво е необходимо за да създадем усещане за средизменоморски стил в градината:

Подходящи растения – роза, клематис, люляк, олеандър, хибискус, цитруси.

Подходящи съдове – големи градински вази, делви, гърнета.

Екстериорни детайли – интересни градински плочки, теракотени саксии, мебели и аксесоари от естествени материали.

Избор на растения за градина в средиземноморски стил

В средиземноморските градини преобладават вечнозелени растения, цъфтящи видове, цитруси. Растенията обикновено са силно ароматни, така че добър избор са билките като лавандула, мащерка, босилек, маточина, мента, салвия. Засадете също така вечнозелени иглолистни видове като хвойни и кипариси.

Розата е сред най – често срещаните растения в средиземноморските градини. Тя преобладава в цялото си разнообразие от видове – храстовидни, катерливи, пълзящи, мини рози.

Красив акцент са висящите саксии със сакъзчета, бегонии, петунии. Бугенвилия и пасифлора също са на почит.

Чемширът е много предпочитан за създаване на живи плетове.

Архитектурни форми в двора в средиземноморски стил

При южняшкия стил обикновено къщата е свързана с градината посредством открита веранда. Мебелировката се състои от дървени или плетени маси и столове. Подът е от керамични плочки или дъски, декорацията е оскъдна и се състои от растения в глинени съдове.

Арките, оградени с ктаерливи рози са почти задължителен елемент. Те могат да служат и като импровизирана врата от едната част на двора към средиземноморския кът.

Често срещани са и перголите, обвити с лози или глицинии.

В средиземноморксия стил чудесно се вписват и: каменни стени, високи каменни вази, фонтани, слънчев часовник, градински склуптури.

Водоемът е основен елемент на двора в южняшки стил. Той се асоциира с морето, което е неизбежна част от средиземноморския пейзаж. Водната площ може да бъде декоративно езеро, фонтан, изкуствен водопад.

Аксесоари в средиземноморската градина

За да подчертаете неустоимото очарование на средиземноморския стил във вашата градина наблегнете на изделия от теракота и глина. Поставете градински склуптури или статуи, керамични гърнета. Цветовете, които преобладават тук са: бели, сини, зелени, сребро, злато. Бюрдюрът, декориран с лавандула е неизменна част от средиземноморския пейзаж. 


Средиземноморският стил е един от най – разпространените и модерни градински стилове. Той се х