Зеленчукова градина на балкона

31/01/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 69 гласа
31/01/2016
Тагове:
Зеленчукова градина на балкона

Балконът е чудесно място за мини зеленчукова градина. Така винаги ще разполагате с пресни и екологично чисти зеленчуци на „една ръка разстояние“. Храната, отглеждана в собствените ни домове със сигурност е по – здравословна, а и грижите по градинката ще ви изпълнят с енергия и удовлетворение.

Какво е необходимо за да си създадете мини зеленчукова градина на балкона:

Пространство

Колко и какви култури да отглеждате зависи от големината на терасата ви. Растенията трябва да получават достатъчно слънчева светлина и да са защитени от външни влияния. Според пространството, с което разполагате може да определите размера и броя на съдовете, които ще ви трябват. Ако то е ограничено може да отглеждате някои видове билки и подправки или чери доматчета в малки саксии с диаметър 15 – 25 см. За други зеленчуци ще са ви необходими по – големи съдове с дължина поне 40 – 60 см.

Избора на зеленчуци и семена

Най – подходящи за отглеждане в саксии на терасата са: домати, чушки, патладжан, зелен лук и  чесън, боб, тиквички, репички, салати, билки. След като ги изберете трябва да се снабдите с необходимите семена за зеленчуци.

Почва

Зеленчуците, отглеждани в саксия се нуждаят от високо качество на почвата, богата на минерали и хранителни вещества, както и с добър дренаж.

Кои зеленчуци са най – подходящи за отглеждане на балкона:

Салати

Изсипете готова почвена смес в избраното сандъче. Оформете две бразди на разстояние 15 см. и засадете семената. Осигурете достатъчно слънчева светлина, но внимавайте все пак салатите да не изгорят. Поливайте редовно и обилно.

Репички

Може да използвате готова почвена смес. Засадете семената през 2 см. Покрийте отгоре с още почва и леко натиснете. Поливайте редовно. До дни семената ще покълнат и ще започне да се образува листна маса.

Чери домати

Чери доматите от саксия с дължина поне 15 – 20 см. и дълбока 3 – 4 литра. Засаждате се при топло време през пролетта. Изберете почва, богата на хранителни вещества, поливайте редовно и поддържайте пръстта леко влажна постоянно. Осигурете на чери доматите поне 6 часа светлина на ден.

Спанак

Спанака има къса коренова система и може да се отглежда в плитко сандъче. Засажда се през 3 – 4 см. , покълва бързо.

Лук и чесън

Изберете съд, дълбок поне 18 – 20 см. Снабдете се с богата почва, овлажнете я добре и поставете скилидките на дълбочина 1 см. и на разстояние около 3 см. помежду им.

Поставете съда на слънчево място. Поливайте редовно и умерено. 


Балконът е чудесно място за мини зеленчукова градина. Така винаги ще разполагате с пресни и екологич