В градината през декември

23/12/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 56 гласа
23/12/2015
Тагове:
В градината през декември

За опитните градинари не е тайна, че красивата и добре организирана градина се постига с много труд, търпение и че грижите по нея са целогодишни. През декември освен за празници, почивка и подаръци е време и за работа в двора.

Тревни площи

През декември е важно да почиствате редовно тревния килим от изгнили листа и растителни остатъци, защото ако останат под снежната покривка те не пропускат въздух и тревата може да се задуши.

Цветна градина

За да се радвате на красиви цветя на пролет най – важното условие е да съхраните правилно посадъчния материал. Съхранявайте луковиците на сухо място при температура 5 – 10 градуса. Редовно почиствайте окапалата шума и другите растителни остатъци от почвата.

Храсти и дървета

Ако сте пропуснали резитбата през октомври и ноември може да използвате топлите дни през този месец. Ако температурата на въздуха и почвата е на 5 – 6 градуса може да засадите декоративни храсти или дръвчета в градината. Предзимното засаждане дори е за предпочитане пред пролетното. За да предпазите клонките на храстите от счупване при обилен снеговалеж или силен вятър, превържете ги с тънка тел, така че клоните им да бъдат разположени почти вертикално.

Зеленчукова градина

Внесете оборски, фосфорен и калиев тор, след което прекопайте дълбоко. Покрийте с предпазен найлон младия магданоз, спанак, салати. През първата половина на декември времето е подходящо за засаждане на копър, магданоз, моркови, грах, бакла.

Салатите се засаждат директно на избраното място като се оставя разстояние между редовете около 30 см. Магданозът се засява в плитки бразди като разстоянието между тях трябва да е 15 – 20 см.

Старите скилидки чесън могат да ви послужат отново. Засадете ги в саксия с покритие от полиетилен и много скоро ще поникнат зелен листчета, които може да ползвате за ароматизиране на ястия и салати.

Плодова градина

Прекопайте дълбоко почвата около овошките, по този начин ще ги предпазите от болести и неприятели. Премахнете изсъхналата кора и варосайте стволовете. Добре е да покриете стъблата на младите дръвчета с подръчни материали, за да ги предпазите от зайци и други гризачи.ако не сте напръскали през ноември може да го направите сега с бордолезов разтвор 2 % против бактериален пригор, ранно кафяво гниене и други болести по овощните дръвчета. Преди почвата да е замръзнала може да засадите къпини, малини и френско грозде. Ако съхранявате грозде у дома, поддържайте в помещението възможно най – ниската положителна температура и от време на време проветрявайте за кратко. В началото на декември трябва да се направи дълбока обработка на почвата около лозите, ако не е извършена през ноември.

Стайни растения

През декември стайните растения се поливат умерено, а тези, които са в покой – много рядко. Поливайте толкова, колкото почвата да не се пресуши съвсем. Почиствайте редовно праха от цветята с гладки листа като ги забърсвате с влажна кърпа, а от тези с мъхести листа – с помощта на мека четка.

Използвайте студените дни през декември да прегледате и поправите градинските инструменти, набавете си необходимите семена, препарати и торове за пролетта.


За опитните градинари не е тайна, че красивата и добре организирана градина се постига с много труд,