Пазете зимната градина от нежелани гости

25/11/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 74 гласа
25/11/2015
Тагове:
Пазете зимната градина от нежелани гости

Когато саксийните растения, прекарали топлите дни на открито в двора или на терасата, се приберат под покрив в зимната градина или остъклен балкон, могат да доведат със себе си много неприятели. Затова е важно внимателно да проверите листата им преди да ги приберете на закрито. Сред най – честите вредители по саксийните растения са акарите, листни въшки, белокрилки. Обърнете специално внимание на долната час на листата на цветята. Ако забележите вредители първо измийте листата със силна струя вода. Ако искате да опитате с природни средства може да използвате отвара от инсектицидни растения – лук, чесън, повет, тютюн, лют пипер, картоф, черен бъз и др.

Рецепти за отвара срещу листни въшки:

1. Ревен, полски хвощ, обелки от лук и картофи, пелин;

2. Извлек от коприва, чесън, пелин;

Рецепта срещу белокрилка:

1. Разтвор от мек сапун и сернокисела глина;

Ако не успеете да се справите с неприятелите с народни рецепти ще се наложи да използвате химически средства. Възползвайте се от последните топли дни за да го направите. Най – подходящи за третиране са сутрешните и вечерните часове. Температурата на въздуха не бива да бъде под 15 градуса.

Посъветвайте се с консултантите във ветеринарната аптека кой препарат е подходящ за вас като може да носите увреден лист, яйца или самите вредители, затворени в стъклено бурканче. Спазвайте инструкциите на опаковката на избрания препарат и задължително работете с ръкавици и маска. Приберете растенията на закрито след като сте приключили с третирането. 






Когато саксийните растения, прекарали топлите дни на открито в двора или на терасата, се приберат по