Някои хитрости при оформянето на градината

22/07/2017, 01:59:53
Оценка 4.5 от общо 44 гласа
22/07/2017
Тагове:
Някои хитрости при оформянето на градината

Пролетта вече е тук и време да се погрижим за градината. Ще споделим с вас някои хитринки, които ще ви помогнат да оформите красива свежа градина.

- Създайте зелен оазис – оформянето на зелено кътче ще придаде свежест и неустоим чар на двора ви. Освен това ще даде възможност за отмора на очите ви сред пищните шарени цветя и храсти. Красивия зелен кът ще ви привлича неудържимо да се отдадете на релакс сред него в горещите летни дни. Можете да го направите от растения за жив плет – чемшир, туя, олеандър.

- Обърнете внимание на качеството на почвата когато избирате растения – помислете за нуждите на растенията, за това каква почва предпочитат и подберете такива видове, които харесват една и съща почвена смес. Когато е нужно наторявайте. Не избирайте прекалено голям брой растения, по – скоро обърнете внимание на цветовете им и сроковете на цъфтеж.

- Започнете да планирате цветното кътче в градината като определите растенията – фаворити. Това са най – високите видове в цветната леха. Добре е да бъдат най – много 4 – 5 вида. Може да ги разположите самостоятелно или на групи. Те трябва да фокусират внимание върху себе си, а останалите растения да бъдат техен фон. Съобразявайки се с цвета, периода на цъфтеж и височината на фаворитите, решете кои да бъдат останалите цветя.

- За да нямате много грижи с лехата засадете многогодишни цветя – има растения, които могат да виреят на едно място много години без да се нуждаят от пресаждане – лилиум, кукуряк, божур, хоста и други.

- Не засаждайте растенията прекалено на гъсто – отначало когато цветята са малки лехата ще изглежда добре, но още на следващата година ще стане ясно, че на растенията им е тясно. Затова винаги засаждайте многогодишните цветя в просторни лехи на достатъчно разстояние едно от друго.

- Обърнете внимание на конкуренцията при растенията – цветята, които споделят обща леха си съперничат за вода, хранителни вещества и светлина, особено когато са много близо едно до друго. Грижите се за това всяко едно от тях да получава достатъчно добри условия за живот, както и да разполага с достатъчно място, в противен случай рискувате те да си пречат, да отслабнат и да загубят декоративната си стойност.

- Когато съчетавате цветята в градината обърнете внимание на големината и формата на техните листа. Понякога се получават ефектни комбинации между растения с малки и големи листа. А има и такива видове, при които листната маса има по – ценни декоративни качества от цвета.

- Подберете растенията според нуждата им от светлина – в зависимост от това къде се намира вашата леха трябва да решите какви растенията да засадите. В най – слънчевите части разположете светлолюбивите растения и подберете подходящи видове, които обичат сянката, за тъмните ъгли.

- Оформете внимателно края на лехата – колкото и красиви растения да засадите в лехата, ако не оформите добре нейния край тя ще изглежда незавършена. Добре е по него да разположите ниски цветя, почвопокривни растения, билки и подправки. Много подходящи за края на цветната леха са хойхера и здравец.

- Съчетайте цветята според сезоните – за да бъде вашата градина прекрасна през всички сезони снабдете се с цветя, които цъфтят пролет, лято и есен. Не пропускайте и красивите зимни композиции от цветя, както и вечнозелените видове, които да придават свежест на двора ви през студените дни.


Пролетта вече е тук и време да се погрижим за градината. Ще споделим с вас някои хитринки, които ще