Как да се справим с брашнестата мана по зеленчуковите култури

04/10/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 82 гласа
04/10/2016
Тагове:
Как да се справим с брашнестата мана по зеленчуковите култури

Брашнестата мана е гъбично заболяване, което води до пожълтяване и преждевременно опадване на листата на засегнатите растения.

Най – сериозно брашнестата мана атакува домати, краставици, пипер, тикви, тиквички, пъпеши и дини. По доматите брашнестата мана се предизвиква от два вида патогенни гъби. Първият вид поразява листата на зеленчуците като по тях се появяват жълтеникави петна, а от долната страна се покриват с белезникав прашест налеп. В резултат на това листата окапват.

При втория тип гъби по листата се появява брашнест налеп, те добиват ръждивокафяв цвят и опадват. Ако заболяването е във висока степен растенията загиват.

Инфектирането става по въздушен път като най – благоприятни условия за развитието му са температура около 25 градуса, сенчесто местоположение на растението и не добра циркулация на въздуха.

Брашнестата мана може да порази и пипера целогодишно. Симптомите са слабо видими светли петна с неправилна форма по горната страна на листата, а от долната страна се появява бял налеп. След известно време петната потъмняват, става ръждиви по края и листата прегарят.

Краставиците биват нападани от два вида гъбни патогени, които ги заразяват с брашнеста мана. Признаците на заболяването са характерни – по двете страни на листата се появяват малки петна с бял или кремав налеп. Постепенно петната нарастват, сливат се, а листата изсъхват, растението може да загине.

Как да се справим с брашнестата мана:

1. Уверете се, че осигурявате добър въздушен поток на растенията;

2. Поливайте редовно зеленчуковите култури. Брашнестата мана не обича водата;

3. Преглеждайте растенията редовно и унищожавайте всички листа, които показват признаци на инфекция;

4. След събиране на продукцията унищожете растителните остатъци;

5. При поява на първите петна потърсете специалист, който да ви препоръча фунгицид, с който да третирате засегнатите растения.


Брашнестата мана е гъбично заболяване, което води до пожълтяване и преждевременно опадване на листат