Как да подхранваме цветята

27/03/2018, 05:14:21
Оценка 4.5 от общо 75 гласа
27/03/2018
Тагове:
Как да подхранваме цветята

Всичко за подхранването на цветята

Подхранването е една от най – важните стъпки за отглеждането на здрава и красива растителност. Когато цветята не получават достатъчно хранителни вещества от почвата листата им са бледи, а растежът и цъфтежът – нарушени.

Прекомерното торене също може да бъде вредно за растенията. Затова най – важно е да се намери балансът, съобразен с нуждите на всеки отделен растителен вид. Стайните растения не бива да се подхранват на суха почва.

Как да подхранваме различните цветя:

Едногодишните цветя – имат повишени нужди от азот, особено в началния етап на растеж. В по – късните фази нараства необходимостта от калий и фосфор. В началото на цъфтежа е добре да се подхранят с N, P, K в съотношение 1:2:2.

Многогодишните цветя – нуждаят се от плодородна почва и редовно внасяне на минерални торове. През първите две години имат нужда предимно от азот. След това нараства необходимостта от фосфор и калий.

Луковичните цветя – лалетата, зюмбюлите и нарцисите е добре да се отглеждат на богати високохумусни почви. В този случай за тях е подходящо подхранване с азот – 8 – 9 кг. N / дка. Ако растат на по – бедни почви добре е подхранването да се извършва с по – високи норми – 12 – 16 кг. N / дка. Съотношението N, P, K трябва да бъде 1:2:2. През пролетта е подходящо да се извършат две подхранвания.

Лилиумът в началото на своето развитие има високи нужди от азот, а след третата година – от калий.

Далиите растат най – добре на богата плодородна почва. Имат нужда от редовно наторяване с азот 16 – 18 кг. N / дка, като половината се внася преди засаждането, а останалата част на два пъти в комбинация с амониева селитра – през пъпкообразуването и в началото на цъфтежа.

Саксийните цветя – изискванията им към храна, вода и светлина са много различни. Саксйните растения виреят в ограничено количество почвена смес, в която хранителните вещества бързо се изчерпват. Затова е важно да се подхранват редовно. Най – добре изберете комбинирани торове, които се предлагат на пазара като концентрацията е различна за отделните видове растения. Винаги подхранвайте върху влажна почва. Водата, с която разтваряте торовете трябва да бъде на стайна температура. Започнете торенето през пролетта, продължете през лятото и спрете през есента за да може растенията да се подготвят за зимен покой. Подхранването се извършва през 8 – 10 дни.

На каква дълбочина се внасят торовете в почвата?

Пресния оборски тор се внася на плитко, а минералните торове се внасят възможно най – близо до корените на цветята.

Кога е най – подходящо да се подхранят растенията?

Торете растенията при добро осветление и нормална температура. За цветята, които са на открито най – подходящото време за наторяване са облачните дни. Не наторявайте болни или скоро пресадени растения. Също така и цветя, които още не са се вкоренили, нито такива, които се намират в състояние на покой.

Как се прави компост и за какво служи?

Компосът е смес от градински продукти: клонки, опадали листа, дървесна кора, борови иглички, плодове, оборска тор, трева, пръст. След изниването си тези материали се превръщат в богат субстрат, който може да се добавя към почвата на растенията.

Как да си направим компост: изкопайте плитка дупка и поставете в нея всички растителни отпадъци като от време на време добавяйте по малко почва и прегорял оборски тор. На около 2 седмици обръщайте купчината с гребло за да внесете кислород. След една година полученият компост се смесва с пясък и може да се използва като се добавя към почвената смес на растенията. Нужното количество е 1 кг. компост / кв.м. почва. Подходящ е за подхранване на градински цветя и храсти. Компосът може да предшества торенето или дори да го замести.

Какво трябва да имаме предвид при торенето на цветята:

- Растенията, които живеят в киселинни почви се наторяват веднъж седмично с течни торове, добавени към водата за поливане.

- Използването на органични торове подобрява структурата на почвата.

- Листно - декоративните цветя имат почти постоянна нужда от азот. През вегетативния период трябва да бъдат подхранвани на всеки 14 дни, а през зимата – еднократно.

- Течните торове се използват за кореново или листно подхранване. Дозираното количество тор трябва да се добави към водата за поливане или пулвелизиране. Поради високата им концентрация не бива никога да се изпозлват за директно влагане в почвата или за пръскане на листата.


Всичко за подхранването на цветята Подхранването е една от най – важните стъпки за отглеждане