Да озеленим двора с цъфтящи храсти

20/10/2017, 14:39:58
Оценка 4.5 от общо 73 гласа
20/10/2017
Тагове:
Да озеленим двора с цъфтящи храсти

Цъфтящите храсти са сред най – предпочитаните растения за озеленяване на градината. Повечето от тях са широколистни, многогодишни и цъфтят в продължение на 3 седмици до няколко месеца. За да имате винаги красиви цъфнали храсти в двора добре е да подберете композиции според периода на цъфтеж, които се редуват.

Широколистните храсти предлагат разнообразие от форми, размери, цветове.

След като изберете мястото, на което ще ги засадите, подберете видове, които цъфтят по различно време на годината. Едни от най – ранните цъфтящи храсти са: форзиция, азалия, ерика. Скоро след тях цъфтят мащерка, хиперикум, лавандула. Малко след това с красиви багри ни радват хортензия, хибиску, спирея, будлея. Един от най – дългоцъфтящите и любими на повечето градинари храсти е розата.

Други популярни цъфтящи храсти у нас са: флокс, вайгела, рододендрон, рожец, керия, кисел трън, сибирски дрян и други.

За да получите красива и балансирана композиция засадете високите храсти на заден план, а ниските пред тях като се стремите към възможно най – плавен преход. Високи храсти са: филаделфус, люляк, хубискус, рододендрон. Индийският люляк достига височина до 6 – 7 метра. Цъфти в розово и бяло в края на лятото.

Рододендронът също е сред най – високите храсти у нас, достига височина до 6 метра. Цъфти в голямо разнообразие от багри и е изключително студоустойчив – понася температури до минус 30 градуса.

По – ниски храсти са: мащерка, рожец, ерика, флокс.

Изберете слънчево място за вайгела, спирея, лавандула, хибискус, мащерка, цитисус, будлея, керия, форзиция. Повечето от останалите храсти може да засадите и лека сянка или полусянка.

Храстите може да прикрепите към ограда, алея, зид, площадка за отдих, архитектурен елемент.

За да красят градината ви цъфтящите храсти се нуждаят от правилни и редовни грижи. Важно е след прецъфтяване да отстранявате изсъхналите цветове. Поливайте редовно растенията според нуждите им и не забравяйте резитбата за тези видове, за които тя е желателна или задължителна. Правилното наторяване ще осигури добър растеж и ефектен цъфтеж на вашите храсти.


Цъфтящите храсти са сред най – предпочитаните растения за озеленяване на градината. Повечето о