Циклама у дома и в градината

21/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 71 гласа
21/01/2015
Тагове:
Циклама у дома и в градината

Цикламата (Cyclamen) е красиво цвете от семейство Игликови, което произхожда от Мала Азия. Създадени са множество сортове, които цъфтят в разнообразни багри – бяло, различни нюанси на розово, цикламено, червено. В домашни условия най – често се отглежда Персийската циклама (Cyclamen persicum), тя цъфти продължително – от края на есента до пролетта.

През летните месеци, цикламата е в период на покой. Затова е и доста предпочитана за отглеждане у дома, тъй като омайва с красивите си ароматни цветове най – вече през зимата.

Когато купувате циклама гледайте стъблата да стоят изправени и да има множество пъпки под листата.

Място и температура: Цикламата обича хладно и светло място с добра циркулация на въздуха, но без течение. Най – добре се чувства на източно или северно изложение, избягвайте да я държите до южен прозорец.

Оптималната температура е 12 – 15 градуса дневна и около 10 градуса – нощна. Ако не осигурите необходимата хладна среда листата на циклмата ще пожълтеят и цъфтежът й може да бъде по – кратък. Цветето трудно би оцеляло при темепратура над 20 градуса.

През лятото може да се държи на плътна сянка в градината.

Почва и торене: най – подходящата почвена смес е: листовка, торф, хумус и пясък в съотношение 3:1:1:1. От октомври до април подхранвайте цикламата с течен тор с ниско съдържание на азот на всеки 2 – 3 седмици. От май до септември когато цветето е в период на покой на бива да се наторява.

Поливане и влажност на въздуха: Циклмата е доста капризна по отношение на поливането. Трябва винаги да се полива само отдолу в саксията. Използвайте преварена вода. По време на цъфтеж количеството вода, от което има нужда се увеличава, поливайте по малко няколко пъти на ден. Внимавайте да не преполеете, защото това може да доведе до загниване. Растението обича висока въздушна влажност, добре е в близост до него да има съд, пълен с вода.

Грижи след прецъфтяване: Когато цветето спре да цъфти, спрете торенето, намалете поливането и дръжте саксията на хладно. Поливайте по малко в подложката колкото да не пресъхне съвсем.

Пресаждане: Когато листата изсъхнат пресадете растението в по – голяма саксия, ако старата е умаляла, това се случва обикновено на около 2 години. Осигурете добър дренаж на съда.

Размножаване: Чрез семена, които се засаждат през есента на разстояние 2 см. едно от друго. Поливат се, след което се покриват със стъкло и се държат при температура 14 – 20 градуса. След около 35 – 40 дни трябва да покълнат. Обикновено дават цвят след около година.

Възможни проблеми:

Пожълтяване на листата: това може да дължи на висока температура или ярко слънце в помещението, също както и на прекалено сух въздух.

Цветовете и листата гният: най – вероятната причина е преполиване.

Кратък цъфтеж: причините може да са много, сред тях са: прекалено висока температура в помещението, сух въздух.

Деформирани листа: Най – вероятно се дължат на цикламови акари или листни въшки. Използвайте инсектициден разтвор.

При правилни грижи цикламата може да живее 20 - 25 години.

Според народни поверия цикламата внася настроение и енергия в дома, гони умората. Смята се, че служи за защита на семейството и дома от лоши очи. Червена циклама в спалнята укрепва брака.


Цикламата (Cyclamen) е красиво цвете от семейство Игликови, което произхожда от Мала Азия. Създадени