12 цветя с пролетен цъфтеж, които се засаждат през есента

05/06/2017, 15:41:16
Оценка 4.3 от общо 63 гласа
05/06/2017
Тагове:
12 цветя с пролетен цъфтеж, които се засаждат през есента

Докато се наслаждавате на разнообразните багри, с които отминаващото лято е настило градината ви не забравяйте да засадите луковиците на пролетните цветя, които ще ви радват само след няколко месеца.

Предлагаме ви 12 разкошни пролетни цветя, които да засадите през есенния сезон:

1. Лале – любимо пролетно цвете, радващо ни с разнообразие от багри. Луковиците на лалетата се засаждат при среднодневни температури от около 9 – 10 градуса. Изберете слънчево място и лека, неутрална добре дренирана почва. Засаждането се извършва в лехи. Добре е след това да се мулчира със слама или борови кори, това ще прадпази луковиците от резките температурни промени. Ако почвата е песъчлива внесете оборски тор преди засаждането. Ежегодно луковиците на лалетата се изваждат от почвата през май и юни.

2. Камасия – многогодишно растение, лесно за отглеждане. Достига височина до 70 см. Подходящото време за засаждане е от септември до ноември. Луковиците се садят на дълбочина 12 – 14 см. и на разстояние около 20 см. една от друга. Изберете слънчево или полусенчесто място и глинеста почва.

3. Минзухар – очарователно пролетно цвете, което се счита за предвестник на топлото време. Луковиците на растението се засаждат в периода между септември и ноември на дълбочина 6 - 7 см. и разстояние 7 – 8 см. Предпочита лека песъчлива почва, слънце и умерено поливане.

4. Нарцис – засаждането на нарциса се прави от август до октомври. Изберете слънчево място и глинесто – песъчлива почва. Нарцисът е много подходящ за засаждане на групи или за декорация на бордюра и пътеката.

5. Хионодокса – многогодишно луковично растение, което започва да цъфти още през февруари. На височина достига до 15 см. Подходящо е за засаждане в големи групи в периода от края на септември до края на ноември. Изберете слънчево място и пропусклива, богата на хранителни вещества, почва.

6. Мускари – нарича се още Кукувиче грозде. Красивото растение образува гъсти туфи, идеално е за засаждане по крайщата на лехи или бордюри, както и в скални кътове. Може да бъде засадено и около декоративни храсти и дървета. Цъфти през март – април. Луковиците се сеят през октомври на дълбочина 6 – 8 см. и разстояние една от друга – 10 см. Растението предпочита светло място и обилно поливане.

7. Алиум – нарича се още декоративен лук. Представлява многогодишно растение, което цъфти през май и юни. Добре се развива на слънчеви места с лека и плодородна почва, нуждае се от умерено поливане.

8. Ирис – перуниката се засажда в цветни и скални групи, иделна декорация е за водни площи и е много предпочитана за букети. Засаждането се извършва през есента като растенията се разполагат на около 25 – 30 см. едно от друго. Мястото трябва да е слънчево, а почвата с добри дренажни свойства.

9. Кокиче – предвестникът на пролетта се сади през септември – октомври на дълбочина 7 – 10 см. в градинска пръст. След като листата изсъхнат (през юни месец) луковиците се изваждат от почвата и се съхраняват в сухо помещение.

10. Зюмбюл – цъфти от края на март до май. Луковиците се засаждат през октомври – ноември. Предпочита слънчево или полусенчесто място. Подходящата почва е плодородна и добре отцедлива.

11. Фрезия – цъфти в ранна пролет, обикновено още през февруари. Луковиците могат да се засадят както през есента, така и на пролет. Отначало се поливат пестеливо. Почвата трябва да е лека, пропусклива и богата на хумус.

12. Анемония – цъфти през март – април. Засажда се през септември на дълбочина 5 см. и разстояние между растенията около 10 см. Обича глинесто – хумусна и варовита почва. 


Докато се наслаждавате на разнообразните багри, с които отминаващото лято е настило градината ви не