Гардения (Gardenia)

18/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 86 гласа
18/08/2016
Тагове:
Гардения (Gardenia)

Семейство Брошови

Гардения е вечнозелен декоративноцъфтящ храст. Произхожда от Япония, Китай и Южна Африка. Родът включва около 250 вида, като най – популярни са: Gardenia brighamii, Gardenia jasminoides, Gardenia taitensis. В домашни условия Гарденията достига височина до 40 – 100 см. При правилно отглеждане силно се разклонява. Цветовете й са едри и ефектни, най – често са бели, кремави или в различни оттенъци на жълтото. Имат силен и приятен аромат. Растението цъфти от пролетта до средата на лятото.

Място: Гарденията се нуждае от много, но не директна светлина. Трябва да се пази от силното цлънце в обедните часове. Подходящи места за нея са източен или западен прозорец.

Почва: Почвената смес трябва да бъде хранителна и лека. Добре е да е съставена от повече компоненти – торф, пясък, листовка, разложен оборски тор. Добре е също така да бъде кисела и добре дренирана. На пазара може да се намери и специална почва за гардении. Добре е да се подхранва два пъти месечно с разтворими торове с високо съдържание на калий и фосфор.

Влажност и температура: Гарденията се нуждае от висока въздушна влажност. Честото пулвелизиране й се отразява добре. Може да поставите саксията върху подложка с вода и камъчета. Това ще предпази хастчето и от акари. Оптималната температура за отглеждането й е 17 – 23 градуса.

Поливане: Поддържайте почвата постоянно влажна. През зимата намалете поливането, но не допускайте пресъхване на почвата. Използвайте вода със стайна температура.

Пресаждане: Първите години трябва да се пресажда всяка пролет, а след това – на около 3 години.

Размножаване: Размножаването е вегетативно чрез вкореняване на разници. Най – подходщия период за това е от февруари до април.

Други грижи: Отсранявайте редовно прецъфтелите цветове и подрязвайте растението през пролетта. Така ще стимулирате разклоняването и ще поддържате красива форма. Стремете се към почти кълбовидна форма. При вкореняване на клончета почвената смес трябва да се затопли до 25 градуса. Съда се покрива, за да се запази въздушната влажност. Пулвелизирайте два пъти на ден. В края на лятото (август) засадете вкоренените разници в отделни саксийки. 


Семейство Брошови Гардения е вечнозелен декоративноцъфтящ храст. Произхожда от Япония, Китай и Южна