Паркетът не е запазена територия само за интериора

10/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 84 гласа
10/08/2016
Тагове:
Паркетът не е запазена територия само за интериора

Уюта и топлината, които носи естественото дърво не могат да бъдат сравнени, с които и да е друг материал. Може би този факт е причина да се стремим то да присъства на колкото се може повече места в дома ни. Както в класическия и традиционния интериор, така и в модерния има запазено място за дървото.

Освен вътре в дома обаче, дървото може да придаде елегантност и комфорт и на двора ни. Дървената настилка може да превърне и най - скучното и непривлекатено място в градината в уютно и красиво.

Градинския паркет или дюшеме могат да се поставят на пътечки, стъпала, част от градината, верандата или настилка на беседката като обособят елегантна трапезария. С дърво може да се застели и пространството около басейна. Ако не разполагате с къща или вила може да си направите мини градина на терасата и да поставите дървена подова настилка за по – голям уют, а и за по - плавен преход между вътрешното и външното пространство в жилището.

Най – подходящите дървесини, използвани за външни настилки са:

Тиково дърво – дървесината му е твърда, здрава, устойчива на гниене и насекоми;

Ироко – сравнимо е с тиковата дървесина по отношение на здравина и устойчивост;

Туя – характеризира се с червеникаво – кафяв цвят. Дървесината е лека, мека, което я прави много лесна за работа;

Бял бор – често се използва в скандинавските срани. Сравнително леко е с мека смолиста дървесина, устойчива на увреждания.

Препоръчва се дървените настилки от мека дървесина да се използват само на слънчеви места, тъй като на сянка дървото може да се покрие с мъх. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи с течение на времето се получава естествено окисление на дървесината. Препоръчва се редовно обработване със защитни масла.


Уюта и топлината, които носи естественото дърво не могат да бъдат сравнени, с които и да е друг мате