Каменно цвете, Глоксиния

17/10/2016, 17:19:16
Оценка 4.3 от общо 32 гласа
17/10/2016
Каменно цвете, Глоксиния

(Gloxinia), (Sinningia)

Семейство: Геснериеви

Глоксинията, наричана още Синингия, у нас е известна като каменно цвете. Произхожда от Бразилия. Цъфти от май до юли в голямо разнообразие от багри – бели, розови, червени, виолетови и други. На височина достига до около 25 см.

Място: През лятото каменното цвете се чувства най – добре на светло място, но не под директните слънчеви лъчи. Най – подходящ за него е източния прозорец. Може да се отглежда и на балкона или в градината. През зимата се намира в период на покой и се съхранява на хладно и проветриво място до пролетта.

Най – добре се чувства при температура между 18 – 24 градуса. Подходящата саксия е плитка и широка.

Почва: Почвата трябва да бъде водопропусклива и с добър дренаж. Желателно е веднъж седмично да се подхранва с тор за цъфтящи растения.

Поливане: Поливайте глоксинията с вода със стайна температура. Листата на каменното цвете не бива да се мокрят. Поливането трябва да се извършва около грудката, а не директно върху нея. Най – добре е поливането да се извършва в чинийката на саксията. След прецъфтяване поливането се намалява постепенно.

Презимуване: Когато листата на глоксинията изсъхнат се отстраняват и съда с грудката се поставя на тъмно и хладно място. През зимните месеци цветето е в период на покой и се полива веднъж в месеца по малко. Още през първите топли дни на февруари, каменното цвете се изнася на топло и светло, но закрито място, където започва да се пробужда.

Размножаване: Най – разпространените методи за размножаване на каменното цвете са чрез листо или чрез грудки. Възможно е размножаване и от семена, които се засаждат през март при температура около 20 градуса. Покълват за 2 месеца, а първият цъфтеж може да очаквате след около 7 месеца. 


(Gloxinia), (Sinningia) Семейство: Геснериеви Глоксинията, наричана още Синингия, у нас е известна