Иглика (Primula)

01/06/2017, 17:58:31
Оценка 4.7 от общо 71 гласа
01/06/2017
Иглика (Primula)

Семейство: Първоцвети

Иглика е градинско многогодишно цъфтящо растение. Съществуват повече от 600 вида иглика. Растението е много популярно и обичано заради ранния си цъфтеж в разнообразни багри – розово, лилаво, жълто, червено, синьо. Има едроцветни сортове, при които цветът достига до 5 см. в диаметър. Цъфти от февруари до май. Благодарение на това е получила славата, че изпраща зимата и посреща пролетта. Понякога растението може да цъфне още веднъж през есента.

В България естествено разпространени са 8 вида иглика, като 4 от тях са защитени видове. Иглика може да се отглежда както в градината, така и като стайно растение.

По – известни видове иглика са:

Жълта иглика (Primula officinalis)

Лечебна иглика (Primula veris)

Стайна иглика (Primula obconica)

Обикновена иглика (Primula vulgaris)

Люлякова (Primula malacoides)

Розова иглика (Primula farinosa)

Градинска иглика (Primula auricula)

Най – разпространени за стайно отглеждане са китайската и обратноконическата примула. Имат едри листа и цъфтят в ярки цветове. Най – често се отглеждат като едногодишни. Цъфтят между ноември и март. Растат най – добре до слънчев прозорец при стайна температура 10 – 16 градуса и висока въздушна влажност. Нуждаят се от умерено поливане.

Игликата може да краси слънчевите места в градината, използва се също така за декориране на алпинеуми и градински вази.

Грижи за игликата

Място: Игликата е светлолюбиво растение. Въпреки това преките слънчеви лъчи през горещите летни дни могат да й навредят. Затова изберете място със шарена сянка и силна светлина в сутрешните часове. На открито може да се отглежда в цветни лехи или в сандъчета на балкона. На закрито изберете място до слънчев прозорец. Повечето видове иглика са зимоустойчиви и могат да презимуват в градината. Ако отглеждате цветето в саксия през зимата го оставете на остъклена тераса при температура 5 – 12 градуса.

Почва и торене: Игликата обича почва богата на хумус, съставена от листовка, пясък и торфена смес. Осигурете добър дренаж. Подхранвайте цветето редовно ( 1 – 2 пъти в месеца) с желязосъдържащи торове.

Поливане: През пролетта и лятото поливането трябва да е обилно, а през есента и зимата – умерено. Почвата трябва да се поддържа постоянно влажна, но листата не бива да се мокрят. Ако през зимата въздухът в помещението в сух, поставете върху подложката на саксията мокри камъчета. Това е необходимо и с цел – борба с акарите.

Пресаждане: Може да пресадите игликата след приключване на периода на цъфтеж. През първите 24 часа след пресаждането осигурете на цветето по – сенчесто място докато свикне с новия си дом.

Размножаване: Размножаването на примулата със семена може да се извърши рано на пролет. Семената се засаждат във влажен торф, а саксията трябва да се постави в хладилник за 20 – 25 дни, след което се прибира на топло. За да поникнат семената се нуждаят от светлина. Новите растения се прехвърлят в индивидуални саксии с размер – 5 – 7 см.


Семейство: Първоцвети Иглика е градинско многогодишно цъфтящо растение. Съществуват повече от 600 в