За какво можем да използваме формите за лед

12/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 86 гласа
12/09/2016
Тагове:
За какво можем да използваме формите за лед

Формите за лед, освен стандартното си приложение, могат да се използват и за други практични неща в кухнята, за които рядко ни идва на ум. Те са отлични за съхранение на храна, освен това са доста функционални, тъй като ледените кубчета са с еднаква форма и еднакъв грамаж. Това ги прави добър избор когато ни трябват малки, но точни количества храна – например за направа на бебешко пюре по време на захранването или за добавяне на подправки към ястията.

Яйца – разбийте леко яйцата за да се смесят жълтъка и белтъка, след което ги излейте във формите. Така ще имате под ръка яйца за застройка на супа, например. Все пак не си приготвяйте голямо количество и не ги съхранявайте твърде дълго.

Подправки в зехтин – може да си замразите свежи подправки в зехтин или друга подходяща мазнина.

Бульон от месо – след като сварите месото може да замразите остатъка от бульона във формичките за лед. След това може да го добавяте в различни ястия, супи в желаното от вас, количество.

Вино – остатъкът от вино също може да бъде съхранен във фризера. След това може да го използвате в различни рецепти за винен кебап, например.

Бебешко пюре – в началото на захранването на бебето са ви необходими миниатюрни порции пюре. Ежедневното им приготвяне би било много трудоемко, така че добра идея е да си приготвите по – големи количества пюре от различни зеленчуци и месо, които да замразите във формите за лед и след това да ги смесвате в нужните пропорции.

Ледени кубчета кафе или шоколад – свежа и нестандартна идея е да си замразите кафе, какао или горещ шоколад във формичките за лед. След това може да добавяте кубчетата в студено мляко и ще получите страхотна освежаваща напитка.

Плодове и мента за лятното парти – може да замразите дребни плодове като ягоди, малини, боровинки или пък нарязани на парчета цитруси с листенца мента. Получава се чудесна добавка към коктейлите.

В по – продълговата форма върху плодовете и ментата може да долеете малко сок по избор. Тези свежи летни кубчета ще придадат страхотен вкус на домашната лимонада, студен чай или мохито.  


Формите за лед, освен стандартното си приложение, могат да се използват и за други практични неща в