Какво трябва да знаем за ремонтът на покрива?

23/12/2017, 17:12:57
Оценка 4.5 от общо 82 гласа
23/12/2017
Тагове:
Какво трябва да знаем за ремонтът на покрива?

Рано или късно идва моментът, в който се налага ремонт на покрива. Добре е този момент да не се отлага твърде дълго когато видимите проблеми на покрива вече са станали сериозни, поддръжката му трябва да бъде периодична и не трябва да се допуска да бъде оставян да се руши. Профилактичните грижи ще ви спестят много неприятности в бъдеще.

Техническото обслужване на покрива включва минимум веднъж годишно – на есен след листопада да се извършва почистване на улуците. Добре е за целта да ангажирате квалифициран специалист, който при почистването ще прецени общото състояние на покрива. Ще отстрани дребни проблеми като свлечени керемиди или такива с нарушена цялост. Когато имате представа за текущото състояние на покрива, шанс да ви изненадат сериозни проблеми като внезапни течове значително намалява.

Сериозните ремонтни дейности на покрива могат да представляват подмяна само на покривната хидроизолация (керемидите) или подмяна и на носещата конструкция. Кога се налага единия или другия вариант зависи от конкретния случай. Ако покривната конструкция е в добро състояние могат да бъдат подменени само керемидите и да се направят допълнителни подобрения като топлоизолация, покривни прозорци и др. в зависимост от желанието и възможността.

Нещата са по – сложни когато трябва да се подмени покривната конструкция. Сградата трябва да бъде разпокрита, като най – подходящия сезон за това е лятото или много ранна есен, времето трябва да бъде сухо и подходящо за работа. Много често за да се спестят средства при ремонта се правят определени компромиси, които не винаги водят до добър резултат. Например вместо да се смени цялата дървена конструкция се подменят само загнилите части. Този вариант обаче крие рискове, тъй като никога не може да сте сигурни, че всички елементи, които изглеждат прилични на вид са наистина здрави. Освен това технически е по – сложно да бъдат подменени само определени носещи елементи.

Ако ви се налага ремонт на покрива може да се подготвите като съберете възможно най – много информация относно фирми, предлагащи такава услуга, актуални цени, възможности за избор на материали, срокове за изпълнение и т.н. Трябва да бъдете наясно и със състоянието на покрива – с какво е покрит, какво е състоянието на покритието, каква е покривната конструкция, има ли течове и къде са и т.н. След като се определи степента на проблема и се изберете вид покритие следва да се избере изпълнител на ремонта. Препоръчваме ви да направите обстойно проучване и ако се налага да се консултирате с няколко фирми преди да се спрете на конкретна. Тъй като ремонтът на покрива е сериозна и важна стъпка, а и не малка инвестиция не бива да се правят компромиси относно избора на изпълнител. Потърсете информация в интернет пространството, говорете с познати, поискайте да видите предишни обекти на фирмата, ако трябва говорете със собствениците на сградите за да чуете тяхното мнение. 


Рано или късно идва моментът, в който се налага ремонт на покрива. Добре е този момент да не се отла