Качествена топлоизолация на покрива ще намали сметките ви за отопление

03/01/2017, 04:25:25
Оценка 4.5 от общо 79 гласа
03/01/2017
Тагове:
Качествена топлоизолация на покрива ще намали сметките ви за отопление

Покривът несъмнено е един от най – важните елементи на сградата. Неговата изолация е от ключово значение за комфорта на обитателите, както и за енергийната ефективност на жилището.

Топлоизолация на скатен покрив – при изолирането на скатен покрив, топлоизолационния материал се монтира плътно между гредите, а под него се поставят пароизолационни мембрани. Те предпазват изолацията от поява на конденз. От външната страна се монтира хидроизолация, чиято цел е да предпазва покрива от дъжд и сняг.

Топлоизолация на плосък покрив – при плоския покрив има вариант да се създаде т.нар. обърнат покрив. При него топлоизолационния материал се поставя върху хидроизолацията, като идеята е, че по този начин тя бива предпазена от повреди, а тя от своя страна защитава жилището от влага и неблагоприятни климатични влияния.

На какво да обърнем внимание при топлоизолацията на покрива:

Изолацията на покрива трябва да бъде с дебелина поне 15 см.

За да усетите положителният ефект от топлоизолацията както върху комфорта в жилището, така и върху сметките си за отопление изолационният слой трябва да бъде с дебелина от поне 15 см. според някои специалисти дори това е недостатъчно и е желателно уплътненията още по – сериозни, стига бюджетът ви да позволява.

На какъв материал да се спрем

Има няколко основни материали, които се използват най – често за топлоизолация. Всеки от тях си има предимства и недостатъци. Стиропора е евтин вариант, с добри топлоизолационни свойства, но има сравнително кратък експлоатационен живот. Освен това не е устойчив на натоварване и на UV лъчи. Екструдираният пенополистирол е друг, много често използван, материал. Той също има добри топлоизолационни качества, но е горим материал, трайността му е около 15 – 20 години и няма много добри звукоизолационни свойства. Минералната вата е един от най – предпочитаните материали за изолация. Тя може да бъде стъклена и каменна. И двата вида гарантират добра топло и шумоизолация. Минералната вата е негорим материал.

Запознайте се с технологията на изолиране и се доверете само на квалифицирани специалисти

За да се предпазите от измами и излишни разходи най – добре отделете малко време и се запознайте с технологията на изолиране, видовете материали, цените и т.н. Спрете се на квалифицирана фирма, която не само ще си свърши работата качествено, но и ще ви даде гаранция (най – често за срок от 5 години).

Не правете компромис с цената

Напълно нормално е да се опитвате да оптимизирате разходите около ремонта и да помислите от къде бихте могли да спестите. Както и друг път сме казвали обаче покривът не е от тези елементи, от които е добре да се пести! Това важи с пълна сила и за изолацията му. Ако ви изкуши някоя съмнително евтина оферта, по – добре не се подвеждайте по нея, тъй като заради некачественото изпълнение може да ви се наложи да правите ремонтът отново. Сметнете добре каква сума може да отделите и не приемайте нереалистично евтини оферти дори и да звучат примамливо. 


Покривът несъмнено е един от най – важните елементи на сградата. Неговата изолация е от ключов