Полагане на нови плочки върху старите

21/06/2019, 14:38:43
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
21/06/2019
Тагове:
Полагане на нови плочки върху старите

В жилището, което ремонтирате има стари плочки, а вие искате нова и модерна настилка? Или пък искате да облицовате стените в банята с нови плочки, но да избегнете къртенето на старите? Демонтирането на плочките е трудоемко начинание, свързано с прах, мръсотия, шум. Възможно ли е да ги запазите и да поставите ново покритие върху тях?

В кои случаи е по-добре да се запазят старите плочки?

Има няколко причини, които могат да ни накарат да  се замислим дали да демонтираме старото покритие, преди да се постави ново такова.
Най-често това са икономически фактори като:

- значително спестяване на време и усилия, похарчени за ремонта;

- в процеса на демонтиране най-вероятно ще се наложи да се сблъскате с отлепването на отделни сегменти от  циментово-пясъчна замазка. Това ще доведе до допълнителна работа по нейната замяна или частично възстановяване;

- в случай, че в помещението е била използвана сглобяема подова система от гипсокартон и шперплат, тя ще трябва да бъде премахната;

- в процеса на работа, запрашването ще бъде минимално, което не може да се каже за случаите когато трябва да са премахнат старите плочки. В този случай ще е нужно да опразните напълно не само помещението, в което се извършва ремонта, но и тези в непосредствена близост до него, тъй като често покриването на мебелите и техниката с найлон се оказва недостатъчно;

запазването на старото покритие може да ви спести усилието от извозването на строителните отпадъци от старият фаянс;

- има и случаи когато е невъзможно да се изчака времето, необходимо за пълното втвърдяване на новата замазка. В тази ситуация също е по-добре като основа да се използват старите плочки;

Така че причини за запазване на старият фаянс или теракот може да има много. Най-важното е правилно да се прецени дали в този случай е възможно полагането на нов слой плочки върху старите, така че в крайна сметка полученото покритие да е достатъчно издръжливо и надеждно.

Оценка на старото покритие

За да се прецени дали е възможно полагането на нови плочки върху слой от подобно покритие е необходимо да се извърши предварителен оглед на наличната основа.  Преди всичко, трябва да се уверите, че всички елементи са добре фиксирани. Необходимо е да се обърне внимание на наличието на всякакви, дори най-дребни фуги, пукнатини и свободно фиксирани елементи. За целта, с леко почукване се минава по всяка плочка с гумен чук. При лошо фиксираните елементи ще се усети вибриране и характерен звук.

Всички елементи, които не са добре фиксирани или имат пукнатини, задължително се отстраняват. Решението дали да се положи нов слой фаянс върху старият трябва да бъде взето на базата на това, колко голям процент от старите плочки са в добро състояние и са сигурно залепени.

Важно! Обърнете внимание на нивото на пода. След полагане на новите плочки неговата височина не бива да надвишава тази на прага. Ако дебелината на настилката става твърде голямо, ще се наложи да демонтирате старите плочки.

Възможно ли е полагането на плочки върху стари такива на стената?

Основната трудност при полагането на ново покритие върху стари плочки на стената е ефектът на гравитацията, защото с течение на времето плочките ще слегнат , а старата основа ще трябва да ги издържи. Следователно между слоевете е необходимо да се осигури максимално високо ниво на адхезия. Първо трябва да се погрижите за почистването на фугите, поне частичното премахнете гланцираният слой на плочките и нанесете бетоноконтактен грунд.

Бетоноконтактът може да се нанесе с помощта на шпатула или мистрия като внимателно се изравнява така, че нанесеният слой да е възможно най-равномерен. Необходимото приблизително количество е 300 гр. на кв.м.

При работа на стената периодът на изсъхване на бетоноконтакта ще е най-малко 5-7 часа. При това е по-добре да изберете материал с по-плътна синтетична модификация.

Останалата  част от полагането на плочките се извършва по стандартен начин – постепенно, на малки участъци на стената.

Това е така поради високата скорост на изсъхване на адхезивния състав. Елементите са полагат на площ от 1-1.5 m², като леко се притискат. Докато лепилото не се втвърди напълно, някои неравенства и несъвършенства могат да бъдат коригирани с помощта на гумен чук.

Как да положите нов слой плочки върху старите такива - подготовка на повърхността

След като сте се уверили, че старото покритие ще издържи очакваното натоварване и е в добро състояние, можете да преминете към непосредствената подготовка  на повърхността за полагане на новите плочки. На първо място, трябва да осигурите на повърхността добро ниво на адхезия, придавайки на старите плочки грапавост. Можете да постигнете това по няколко начина:

- Отстранявайки горния гланциран слой на плочките;

- Използвайки специален грунд за повърхностна обработка;

- Нанасяне на резки по повърхността на старите плочки;

Всеки един от тези методи има своите предимства и недостатъци. Най-лесният начин е използването на грунд, но това води до значителни финансови разходи. Другите два не изискват финансови инвестиции, но са свързани със значителни физически усилия и голямо количество прах.

Премахването на горния слой на плочките, както и направата на необходимите резки може да бъде извършено с помощта на ъглошлайф. Това ви позволява да създадете предпоставка за необходимият контакт между долния слой на новите плочки и старото покритие. Не е необходимо да се премахва абсолютно целия горен слой, достатъчно е да се отстрани 60% от повърхността на старите плочки. Що се отнася до резките, те се нанасят на разстояние 1-2 cм една от друга.

По-лесният и по-чистият начин е да се използва грунд за плочки. Този материал, който също така се нарича бетоноконтакт и придава гладкост и водоустойчивост на всяка повърхност. Неговият състав перфектно се свързва със гланцовата повърхност на плочката, създавайки груб слой отгоре, който служи като основа за лепилото.

Как да залепим новите плочки върху старите?

Използвайки циментово-пясъчен разтвор, покрийте всички фуги, пукнатини и неравности по такъв начин, че да изравните повърхността. След това е необходимо да се изчака пълното изсъхване на разтвора и да се почисти старото покритие, отстранявайки цялата мръсотия, вар и влага.

Използвайки един от възможните начини за осигуряване на адхезия, обработете старото покритие. Както вече споменахме, най-лесният начин за целта е използване на специален грунд.

С гладката страна на маламашката, на задната страна на плочката се полага лепилния слой, след което съставът се разстила по цялата повърхност и върху него с помощта на назъбена маламашка се създават специални канали. Казано по-просто, на този етап полагането на плочките се извършва по стандартната технология.

Изсъхването на лепилото, в този случай, може да отнеме малко повече време, затова е добре фугирането да се извърши най-рано 3-4 дни след монтажа.

В кои случаи е по-добре да отстраним старото покритие?

Обърнете внимание на следните сигнали, които са знак, че е по-добре да не полагате нови плочки върху старите:

В процеса на проверка с гуменият чук старите плочки запазват целостта си, но в същото време се чува един характерен звук. Това може да покаже наличието на въздушни кухини под плочките, които впоследствие могат да доведат до проблем. Факт е, че старата мазилка може да не издържи натоварването и в крайна сметка и двата пласта да паднат.

Често възниква въпросът възможно ли е полагането на нови плочки върху старите в банята или в тоалетната? Трябва да се обърне внимание на размера на помещението, тъй като санитарният възел в повечето случаи е доста тесен, което означава, че допълнителен слой от мазилка и облицовъчен материал ще намали, и без това, малката площ на помещението. Така че ако от самото начало виждате, че този метод ще се отрази на размера на помещението, по-добре е да премахнете старите плочки и да поставите нови спазвайки всички правила за полагането им.

Старите, напукани плочки, по чийто горен слой има наранявания и е предразположен към появата на пукнатини, са лоша основа. Ако друг слой от плочки бъде положен върху такава основа, тогава най-вероятно новият слой плочки няма да оцелее дълго, и в близко бъдеще цялата работа ще трябва да бъде извършена отново. А това ще доведе не само до значителна загуба на време и усилия, но и до финансови разходи.

Преди да поставите нови плочки върху слой от стари плочки се уверите, че това не пречи на свободния достъп до всички комуникационни и ревизионни шахти. В противен случай, доринай-малката повреда ще доведе до демонтаж и на двата слоя плочки. В този случай е по-разумно всичко да се обмисли предварително, така че по-късно да не се налага да се сблъсквате с такива сериозни проблеми.

Не бива да се полага нов слой плочки върху неравни подове. Независимо от усилията ви, ситуацията с наклона само ще се влоши от допълнителния слой замазка, така че по-добре е да се премахнат не само старият слой плочки, но и старата замазка. Извършвайки правилно ремонтните действия ще можете да елиминирате съществуващите неравности. Това трябва да го имате в предвид и преди да налепите нов слой плочки върху неравна стена.

Как да премахнете старата фугираща смес

За да използвате старите плочки като основа за новите се налага да отстраните старата фугираща смес.

Съществува специален инструмент за премахне на старият слой фугираща смес, наречен „стъргало за фуги”. С него можете механично да почистите фугите. Сам по себе си той представлява  едно острие с удобна дръжка, но като алтернатива можете да използвате и обикновен нож.

С острието на ножа или стъргалото трябва да минете под ъгъл и хоризонтално и от двете страни. В същото време трябва да внимавате да не повредите краищата на плочките. Трябва да  признаем, че е практически невъзможно това да се направи бързо на ръка, така че можете да използвате бормашина с тънко свредло или електрическо длето.

Силиконовият разтвор също изисква демонтаж и подмяна, особено ако в помещението не е имало качествена вентилация. Често се сблъскваме с факта, че фугите са засегнати от мухъл, да се отстрани който е почти невъзможно. Ето защо, преди да залепим новият слой плочки е необходимо да се погрижим за хигиената на фугите.

Подовата настилка, за разлика от стената не се влияе от действието на гравитацията. В известен смисъл това прави полагането на плочки по-малко рисково. Тук обаче има друга трудност – покритието е подложено на по-високо натоварване. Затова отново е важно да се направи щателна оценка на старото покритие.

Възможно ли е да се направи саморазливна замазка върху  старите плочки

Като основа за ново покритие можете да използвате саморазливна замазка, която се излива директно върху повърхността на старите плочки. Първо, както и във всички предишни случаи, е задължително внимателно да се провери доколко качествено е закрепен долният слой. Всички разхлабени елементи трябва да бъдат премахнати.

Обърнете внимание, че в случаите, когато става въпрос за работа с гланцова повърхност, горният слой на покритието се отстранява, за да се осигури необходимото ниво на адхезия между разтвора и плочките. Заливането и по-нататъшната работа се извършват по стандартният алгоритъм.Полагането на саморазливна замазка върху плочките се извършва само в краен случай. Дебелината на саморазливната замазка не трябва да надвишава 5 мм. и трябва да бъде равномерно разпределена.


В жилището, което ремонтирате има стари плочки, а вие искате нова и модерна настилка? Или пък искате