Подова настилка от корк - характерстики + инструкции за монтаж

19/02/2020, 14:09:23
Оценка 5 от общо 3 гласа
19/02/2020
Тагове:
Подова настилка от корк - характерстики + инструкции за монтаж

Коркът се добива от многогодишното растение корков дъб. Част от кората на растението се отделя ръчно без да се уврежда дървото. Всяка година кората нараства отново, което превръща корка във възобновяем ресурс. За добив на корк се използват дървета, които са най-малко на 25 години. След 9 години кората се възстановява напълно и отново се сваля. Добивът на корк не вреди на природата по никакъв начин.

Характеристиките на корка го правят много подходящ за подова настилка в спалнята, детската стая, кухнята, дневната.

Безопасност

Коркът е екологичен материал, а корковите подови плочи не отделят вредни вещества в помещението. Това го прави много подходящ за стаите, в които спим и особено за детската стая.

Звукоизолация

Коркът осигурява много добра звукоизолация. Ако имате домашен любимец или малки деца и не искате да имате разправии със съседите на долния етаж, определено си струва да инвестирате в коркова подова настилка или поне изолация под основната настилка. Със същия успех може да се използва и за стенна изолация.

Лесно почистване

Коркът не задържа прах, тъй като има антистатични свойства. Също така не абсорбира течности и не е хлъзгав, което го прави подходящ за кухнята и трапезарията.

Топлоизолация

Коркът имат отлична топлоизолация, благодарение на което е чудесен избор за помещения, в които има по-голяма вероятност пода да е студен, например такива над мази или неотопляеми площи.

Приятно усещане при ходене

Корка предлага висок биомеханичен комфорт при стъпване, благодарение на еластичността си. По този начин не се натоварват краката и гърба. Заради мекотата и топлината, които предоставя, усещането за ходене бос по него е изключително приятно и здравословно.

Устойчивост на драскотини и вдълбнатини

Отново благодарение на еластичността си, коркът не се поврежда при падане на предмет върху него защото бързо възвръща формата си. Подовата настилка от корк е изключително трайна. При добра поддръжка може да ви служи 25 години!

Устойчивост на химикали

Коркът не абсорбира и не се отделя химикали. Може да бъде повреден единствено от алкални разяждащи разтвори и не трябва да се почиства с такива.

Не пречи на циркулацията на въздуха

Коркът е порест материал, който позволява естествена циркулация на въздуха в помещението, в което е поставен. Това силно намалява вероятността за поява на мухъл и вредни бактерии, както и за проява на алергични състояния.

Коркът не гние

След като повърхността на плочите е обработена с подходящ материал, който да ги защитава от влага, покритието не се поврежда дори при сериозно намокряне. За разлика от останалия дървен материал, коркът не е податлив на гниене.

Не избледнява и температурните амплитуди не му влияят

Дори поставен на директно слънце коркът не избледнява и не влошава качествата си. Температурните колебания не му пречат, поради което може да бъде поставен в кухнята или на балкона.

Пожаро-неактивен

Коркът е пожароустойчив. Дори да се запали, гори без да образува пламък и не отделя токсични газове при горене. Не разпространява огъня.

Като недостатъци на корка можем да посочим сравнително високата му цена, както и факта, че поради мекотата си, с течение на времето на места може да хлътне и да се деформира под тежестта на мебелите.

Подовите настилки от корк, в зависимост от вида, могат да се монтират чрез залепване за пода или чрез клик система, подобно на ламината. Напоследък предпочитани са сглобяемите подови настилки, при които не е необходимо основата да бъде напълно равна. Поставят се лесно като ламинат и не е нужен специалист за сглобяването им.

Как се лепят коркови плочи

Ако сте се спрели на плочи, които изискват лепене, също бихте могли да го направите сами с малко предварителна подготовка. Нужно ви е специално лепило за корк (дисперсионно лепило на водна основа).

Какво ви е необходимо:

 • Валяк със ширина до 15 см;
 • Черен молив;
 • Макетен нож;
 • Четка с къс и твърд косъм;
 • Дъска около 40/60 см. за рязане;
 • Картони, върху които ще мажете плочите с лепило;
 • Ситна шкурка за дърво;
 • Гумен чук;
 • Чист парцал;
 • Прахосмукачка;

Общи инструкции:

 • Повърхността трябва да е суха и гладка;
 • Лепенето на плочите започва от центъра на помещението, с цел изрезките да останат в краищата;

Последователност на стъпките:

1. Първите три плочи се проектират върху пода чрез очертаване на местоположението им с молив;

2. Върху очертаната повърхност се нанася малко лепило с валяка и помощта на четка се разнася около 2 см. извън очертанията (целта е при следващото нанасяне на лепило да не зацапаме вече поставената плоча);

3. Върху картоните плочата се намазва с лепило с помощта на четка или валяк. Маже се тънко, без да се наслоява;

4. Изчаква се лепилото по плочката и върху пода да изсъхне до толкова, че при докосване с пръст да не залепва (около 30 мин.);

5. Първата плочка се прилепва към пода с умерени удари с гумен чук;

6. Всяка следваща плоча се прилепва плътно към предната;

7. Изрязването по краищата става чрез предварително очертаване на плочата от обратната й страна с молив. Реже се с макетно ножче върху гладка дъска;

8. След завършване на залепването се прави циклене с фина шкурка. Натрупания ситен прах се почиства с прахосмукачка. Шлифоването може да се извърши и на другия ден за да сте сигурни, че лепилото е стегнало достатъчно.

В зависимост от препоръките на конкретния производител, покритието може да се импрегнира и полира. Предлагат се и специални лакове за корков паркет. Защитен чрез специален материал, коркът се почиства по-лесно, издържа на влага и има по-дълъг живот.

По време на работа е желателно влажността в помещението да не е над 65%, а температурата 17-20 градуса.

Въпреки че корка и лепилото не отделят токсични съединения се препоръчва, извършващите монтажа да си почиват на всеки час за около 10 минути на въздух. След приключване на работа помещението да се проветри за кратко.

Залепването става сравнително бързо. За улеснение е желателно да се прави от двама човека. Настилката в една стая от около 20 кв.м. би могла да бъде положена за 4-6 часа дори от неопитни хора.


Коркът се добива от многогодишното растение корков дъб. Част от кората на растението се отделя ръчно