Каква изолация е подходящ за панелно жилище

06/09/2018, 13:59:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/09/2018
Каква изолация е подходящ за панелно жилище

Материалът, от който са изграждат панелните сгради е с висока плътност, сравнително добра парапропускливост, но не достатъчна топлоизолационна способност. Когато сградата не е изолирана с подходящ материал отвън загубите на топлина са сравнително големи. Те се увеличават още повече ако дограмата е в лошо състояние. Това кара много хора да изключват отоплението когато не са вкъщи или да отопляват само част от помещенията в своя дом. Това, от своя страна може да доведе до неприятни последици като конденз, заради температурните амплитуди, както и некачествените стъклопакети, които може да са твърде стари или с не достатъчно добри характеристики. Неправилно поставената вътрешна изолация или липсата на вентилация също могат да доведат до появата на конденз и мухъл.

Всички тези фактори налагат да се помисли за поставянето на външна топлоизолация на панелните сгради. Външната изолация най – често се прави с XPS (Фибран), EPS (Стиропор) или каменна вата. Разбира се и трите материала имат своите плюсове и минуси. Фибранът няма почти никаква паропропускливост, старее бързо от слънцето и е лесно горим материал. Стиропора е лек, има добра паропропускливост, но също така старее и влошава качествата си сравнително бързо. Каменната вата е много издръжлива на климатични промени и е негорим материал.

Изолационните материали, които не позволяват на водните пари да преминават през тях (като фибран например), запечатват стената и по този начин увеличават опасността от конденз между изолационният материал и фасата, това води до овлажняване на стената, което нарушава топлоизолационните характеристики и може да доведе до обрзуване на мухъл в помещенията. Освен това влошава състоянието на стоманобетона и води до по – бърза корозия на арамтуарата.

Затова за панелни жилища е добре да се избират материали с по – висока паропропускливост.


Материалът, от който са изграждат панелните сгради е с висока плътност, сравнително добра парапропус