Как да скрием кабелите в дома

19/03/2021, 10:43:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/03/2021
Как да скрием кабелите в дома

Наличието на множество електрически уреди в домакинството води след себе си появата на много кабели, които загрозяват обстановката и е по-добре да не се виждат. Какви възможности за тяхното скриване или маскиране в стената, первазите, лайсните съществуват. Какви кабелни кутии се използват? Нека видим какво са ни приготвили от Elx.bg като идеи и съвети.

Защо е необходимо скриването или маскирането на кабелите

Причините за използване на кабелни кутии и необходимостта от прикриване на захранващите кабели са две:

  • Грозно е - видимият сноп не прави добро впечатление и отклонява вниманието от старателно проектирания и реализиран интериор в едно помещение;
  • Опасно е - множеството преминаващи един през друг проводници в стаята могат да доведат до късо съединение и токови удари върху деца. Подобна опасност е съвсем реална и не бива да се подминава с лека ръка. Това е особено валидно, ако по случайност се разлее вода или друга течност върху тях.

Кои идеи са ефективни

Скриването на кабелите при изграждане на инсталации се прилага по време на ремонтни дейности или след това. В първия случай, популярни и ефективни методи за скриване в стената са например - директното замаскиране или т.нар. “скрито окабеляване”. Прокопават се канали в стената и в тях се полагат сноповете, които след това се замазват. Друг подобен вариант е полагането на проводници по стената или пода чрез кабелни кутии. Ако са по стената, след тяхното поставяне се лепи изолационен слой и гофрираните тръби остават под него. Ако се полагат по пода, отгоре се прави замазка.

Ако се налага скриване на кабелите след ремонтните дейности, то за целта се използват различни видове вътрешни и външни, метални или пластмасови кабелни кутии, лайсни и ъгли за контакти. Днес в магазините се предлагат первази със специални канали във вътрешността. Кабелните кутии са предназначени за прокарване и скриване на проводниците по стената или пода. Те могат да бъдат залепващи или прикрепващи се чрез винтове и дюбели за основата.

Как да скриете проводниците на телевизора, домашното кино, електроуредите

Както знаем, в съвременния дом техниката и домакинските уреди стават все повече и повече, което увеличава и количеството на видимите кабели във всяко помещение. Те също трябва старателно да се прикрият, което отново е възможно чрез кабелни кутии, полагането им зад съседна мебел, тази на телевизора и т.н. Много дизайнери дори предлагат видимите проводници да не се крият, а просто да се декорират и да станат част от интериора. Други идеи пък споделят възможността за поставяне на цветя, които са пълзящи и просто ще замаскират видимите елементи.


Наличието на множество електрически уреди в домакинството води след себе си появата на много кабели,