Как да съчетаем вратите и ламината?

15/12/2021, 10:59:04
Оценка 5 от общо 4 гласа
15/12/2021
Тагове:
Как да съчетаем вратите и ламината?

При избора на интериорни врати е желателно да изберем отправна точка, с която да ги свържем т.е друг елемент от обзавеждането, с който вратите се съчетават добре. Най-често това е подовата настилка. Вратите трябва да я допълват и заедно да създават цялостна, хармонична композиция.

Ще разгледам съчетанията на вратите и ламинирания паркет – различните комбинации от цветове, нюанси, шарки, стилове.

Основни правила

  • Не е нужно цветът на вратата да бъде същия като този на ламината, но е важно да спазвате правилото – ако настилката е с топъл подтон, с такъв да бъдат и вратите и обратното – ламинат в студената гама и врати отново в студени нюанси.
  • Най-добре цветът на вратата да бъде същия като този на ламината, но два тона по-светъл или по-тъмен.

Контрастни съчетания

Комбинацията от тъмен под и светла врата или обратното често е успешна, ако се съобразите с това цветовете да са в топлата или студената гама. Красиво съчетание е тъмна врата (орех или венге) със светъл под (ясен или бреза). Обратния вариант също изглежда добре. В такъв случай е добре да има мебел, която да подхожда на цвета на вратите или пък да ги съобразите с нюанса на дограмата.

Еднакви цветове

Ако се спрете на подова настилка и врати в един цвят ще създадете монохромен интериор, който за много хора е желана цел, а за други е скучен. Подобно съчетание е много подходящо за малки помещения с недостатъчно осветление.

Различни нюанси на един цвят

Най-популярното решение е вратите и ламината да са в един или много близки цветове, в но с няколко тона разлика в цвета.

Това е и най-добрия вариант от интериорна гледна точка, но е трудно осъществим.

Светъл ламинат и врати цвят венге

Това е добра комбинация, при която вратите изпъкват, особено ако стените са светли. Може да ги съчетаете с цвета на дограмата, кухненския плот или мебелите. При такава комбинация, первазите може да бъдат светли като пода или тъмни като вратата – и двата варианта изглеждат добре, като вторият има по-модерно излъчване.

Сив ламинат и светли врати

Сивият ламинат може да бъде съчетан както със светли, така и с тъмни врати. Благодарение на своята универсалност, сивият цвят предлага много възможности за съчетание с интериорни елементи, облицовки и мебели. Комбинацията е успешна, ако цветът на вратите също е в студената гама – ванилия, млечно бяло. Подходяща е за модерен, минималистичен, скандинавски интериор.

Топъл под и светли врати

Ако изберете светъл, топъл нюанс за пода (ясен, бук, златен дъб), то може да го съчетаете с врати в светлата гама, стига да не са снежно бели. Чудесно би изглеждал пода с врати в цвят слонова кост, крем брюле, пясъчно бежово.

Близки нюанси

Ако сте от хората, които се страхуват от интериорни експерименти, обичате традиционната визия или целите монохромно излъчване, заложете на врати, много близки до ламината.

Тъмен ламинат и светли врати

При създаването на контрастен интериор, желателно е вратата да е по-светла от пода. Причината е човешкото око възприема стаята отдолу на горе, а таванът обикновено е бял. Съответно желателно е най-тъмната точка да бъде подът, а вратите и стените да създават плавен преход към белия таван с междинен цвят.

Тъмен ламинат и тъмни врати

Комбинацията е подходяща за големи и просторни помещения. Препоръчва се стените да са светли, в противен случай, стаята може да изглежда твърде мрачна. Съчетанието между тъмна подова настилка и тъмни врати е удачно за класически, изискан интериор. 


При избора на интериорни врати е желателно да изберем отправна точка, с която да ги свържем т.е