Как да изберем правилната помпа за вода?

23/12/2021, 20:51:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
23/12/2021
Тагове:
Как да изберем правилната помпа за вода?

Как да изберем правилната помпа за вода?

В селските къщи и летни вили често няма централна водоснабдителна и канализационна система. Това е неудобно, но положението може лесно да се подобри чрез закупуване на електрическа водна помпа. 

Електрическите помпи за вода са необходими в битови и промишлени условия. Те имат много функции и служат както за издигане на вода от кладенеца на повърхността и изпомпване на замърсена вода, така и за подобряване на циркулацията в отоплителните системи. Принципът на тяхното действие е прост  - работят на принципа на вакуум, който се образува в работната част на устройството.

При покупка е важно да вземете предвид условията за поставяне на помпата, нейния тип, мощност и други параметри.

Електрически водни помпи

Според метода на създаване на вакуум, помпите могат да бъдат вихрови, центробежни и електромагнитни.

Вихровите помпи за вода се използват в ежедневието за извеждане на чисти подпочвени води на повърхността. В индустрията те се използват за изпомпване на летливи течности. 

По време на работа на помпата, между лопатките на вихровото колело, водата се прехвърля през канал, вътре в работната камера, като така се подава под налягане към изхода.

Вихровите помпи са прости и достъпни, но не са подходящи за извеждане на вода от големи дълбочини

Центробежните помпи се използват за извеждане на чиста вода от по-голяма дълбочина и на по-голяма височина - до 150 м. Те са подходящи за напояване и изпомпване на студена прясна вода и други неагресивни течности.

Центробежните помпи за вода се отличават с висока производителност, работят безшумно и имат компактен дизайн, но са много взискателни към чистотата на водата и са по-скъпи в сравнение с вихровите помпи.

Необходими са електромагнитни или вибрационни помпи за извеждане на вода от дълбоки, леко замърсени и предимно открити водоеми или кладенци. Принципът на действие е движението на течността поради възвратно-постъпателните движения на буталото, под въздействието на електромагнитно поле. Тези помпи издигат вода от дълбочина там, където вихровите модели са безсилни.

Те са издръжливи, непретенциозни и прости като дизайн, но работата зависи от спада на напрежението и честотата в електрическата мрежа.

Бензиновите помпи за вода

Бензиновите помпи за вода (често се наричат ​​моторни помпи) са търсени не само от професионалисти, но и за домашни цели. Използват се за много нега - от гасене на пожари и елиминиране на комунални аварии ,до поливане на зеленчукова градина и пълнене на резервоар под налягане на лятна вила.

По своя дизайн такова оборудване е просто и надеждно, мобилно е и е в състояние напълно да възстанови парите, похарчени за него, при това за много кратко време. Но, преди да закупите определен модел и да започнете неговата работа, трябва да се запознаете някои важни особености.

Моторните помпи за вода се използват широко както в ежедневието, така и в производството:

 

  •        Поливане на градини и зеленчукови градини
  •        Изпомпване на вода от различни обемни контейнери до определена височина
  •        Отводняване на наводнени участъци от релефа
  •        Отстраняване на вода от наводнени мазета, канализационни кладенци и подобни места по време на ремонт
  •        Гасене на пожари (използва се вода от пожарни резервоари).
  •  

Винаги трябва да се помни, че бензинът е запалима и летлива течност. При никакви обстоятелства бензиновите водни помпи не трябва да работят в близост до открит пламък или в непроветриви помещения.

Бензиновите помпи за изпомпване на вода според вида на течността, която изпомпват, са разделени на три групи:        

  •        Бензинови помпи за изпомпване само на чиста или леко замърсена вода (частици под 1 мм )
  •        Помпи за вода със средно замърсяване (включения от 1 до 7 мм )
  •        Бензинови помпи за мръсна вода (включения от 8 до 10 мм )

Отделно се открояват моторните помпи, които са способни да изпомпват само частично съдържащи вода вещества - сива канализация, мръсотия и други подобни. Те са по-скъпи, поради агресивността на средата, с която трябва да работят.


Как да изберем правилната помпа за вода? В селските къщи и летни вили често няма централна водоснаб