7 неща, които трябва да знаете за боядисването на стените

12/04/2019, 10:02:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/04/2019
Тагове:
7 неща, които трябва да знаете за боядисването на стените

Боядисването на стените винаги е свързано с известен безпорядък, цапане и…търпение. И все пак можем да направим този процес по – лесен и гладък ако сме предварително подготвени. Най – добре е боядисването да се планира за топлите месеци когато балконските врати и прозорците са отворени през голяма част от времето и помещенията се проветряват. Топлият въздух ускорява съхненето на боята, а и работата ви ще е по – приятна с постоянен приток на свеж въздух, който ще неутрализира леко миризмата на материала.

1. Подготовка

Колкото по – празна е стаята толкова по – лесно ще ви бъде да работите в нея. Изнесете всички мебели и декоративни елементи, а тези които се налага да останат в помещението, преместете в средата и покрийте с найлон. Свалете контактите, корнизите, осветителните тела. Покрийте пода с найлони.

С помощта на отделителна лента или хартиено тиксо разграничените рамките на дограмата, касата на вратата, съседните стени, ключът на лампата. Избършете всички стени с влажна кърпа. Дори и да не се забелязва по тях се натрупва прах.

2. Грундирайте

Грундът създава благоприятна основа за нанасяне на боята. Той ще запълни дупчиците и пукнатините по стената и ще изравни повърхността. Грундът също така предотвратява избиването на влажни или мазни петна върху боядисаната стената, както се получава често, когато боята е нанесена директно върху шпакловката.

3. Изберете точните инструменти

Не всички четки са еднакви и е важно да имате подходящи за различните места, на които ще боядисвате. За грапави стени ще ви трябва мече с дебел накрайник, а за гладки стени – такова с тесен накрайник. За площта около дограмата и други труднодостъпни участъци ще ви трябва малка четка с подрязани, под ъгъл, косми.

4. Използвайте четката преди валяка

Преди да започнете същинското боядисване внимателно минете всички горни и долни ъгли на помещението с качествена четка за боядисване. Това са места, които валякът не може да покрие. Започнете работа с него след като сте нанесли боя по всички ъгли с четката.

5. Колко пласта боя да нанесем

Най – често се нанасят два пласта боя, понякога може да се наложат три. При нанасянето на първият слой може да разредите боята с 5 % вода. Ако ще боядисвате в пистолет може да разредите до 15 – 20 %.

6. Техника за по – чисто боядисване

След като минете ъглите с четката започнете да боядисвате с валяка стената по дължина като правите дълги и широки ивици, които съвсем леко се застъпват.

7. Комбиниране на два цвята боя и отсичане на границите

Когато съчетавате два цвята боя за да отсечете границата между тях поставете бояджийска лента. Може да използвате и хартиено тиксо, но е важно да го отлепите веднага преди да е изсъхнала боята, иначе тя може да остане по него. За да се отлепи по – бързо и лесно тиксото после без да свали боята може да го залепите първо някъде другаде примерно върху дреха. Така силата на лепилото отслабва и няма да имате проблеми с боята. В магазините може да намерите и специални инструменти за отсичане.


Боядисването на стените винаги е свързано с известен безпорядък, цапане и…търпение. И все пак