Кои са най-популярните строителни материали?

01/07/2021, 08:48:57
Оценка 5 от общо 3 гласа
01/07/2021
Кои са най-популярните строителни материали?

Най-често използваните строителни материали са:

1. Стомана

Стоманата е метална сплав от желязо и въглерод, а в състава ѝ често присъстват и други легиращи материали, които да я направят по-здрава и по-устойчива на разрушаване. Неръждаемите стомани са устойчиви на корозия и окисляване заради допълнителното съдържание на хром в състава им. Тъй като е здрава, въпреки теглото и размера си, строителните инженери често я използват за конструктивна рамка на високи модерни сгради и големи промишлени съоръжения. Някои от качествата ѝ са:

Стоманата има високо съотношение на здравина/тегло и здравина/размер.

Можете да изберете висококачествена стомана на сайта на производителя Metinvest.

Тя има висока цена в сравнение с други метали. Строителните инженери могат да се консултират за избора на най-икономичните размери за използване в дома, за да издържат на действителната тежест на сградата.

Монтажът на стомана отнема по-малко време, отколкото на бетон.

Може да бъде монтирана във всяка среда.

Стоманата може да бъде корозивна при неправилно монтиране или поддръжка.

Хромът, златото и среброто обикновено се използват за довършителни работи или декорация, защото не притежават издръжливостта на опън на стоманата.

2. Бетон 

Бетонът е композитен материал, съставен от фини и груби частици (например чакъл, баластра, рециклиран бетон и геосинтетични инертни материали), смесени чрез течен материал, като например цимент, който с течение на времето се втвърдява. Портланд цимент е най-често срещаният тип цимент. Представлява фин прах, получен чрез нагряване на варовици и глинести материали в пещта, както и добавяне на гипс. И така, циментовият бетон Портланд се състои от минерален агрегат, смесен с Портланд цимент и вода. След смесването, циментът се втвърдява в материала, подобен на камък, който наричаме бетон.

Характеристики на цимента:

Здравината зависи от сместа. Доставчиците на бетонна промишленост обикновено осигуряват материалите, използвани за техния бетон и тестват бетонната смес за здравина.

Бетонът може да се излее във форма, която приема почти всяко очертание и се втвърдява в материал, подобен на камък.

Отнема най-малко седем дни за втвърдяване, така че инженерите и архитектите трябва да вземат предвид това време за втвърдяване при разработването на графици за изграждане на бетонни конструкции.

Неговата гъвкавост, цена и здравина го правят идеален материал за онови на къща. Тъй като може да носи на голямо натоварване и издържа природните стихии, бетонната основа при къщите е най-често срещана.

За да се увеличи издръжливостта на опън на бетона, инженерите често планират подсилване със стоманени пръти или лостове (арматура).

3. Дърво

Един от най-старите, или може би най-старият строителен материал е дървото. Използва се от хиляди години и има свойства, които го правят идеалния строителен материал - дори и във времена на инженери и синтетични материали.  

За използване в строителството, дървените материали се рендосват машинно и се нарязват със стандартни размери, например 2"х4" (всъщност 1.5"х3.5") и 2"х6",(всъщност 1.5"х5.5") за да могат мерките да бъдат правилно записани в плановете за строителството - това се нарича размерен дървен материал. Дървесина с големи размери обикновено се наричат греди и често се използват за изграждане на рамки на големи конструкции, като например мостове и многоетажни сгради.

Някои дървесни видове са по-подходящи за някои цели и за използване в някои климатични условия, отколкото в други. Строителните инженери и архитекти, могат да определят кой тип дърво е идеален за всеки строителен проект.

Това е лесно достъпен и икономичен природен ресурс.

Дървесината е сравнително лека и лесно се стандартизира по размер.

Осигурява добра изолация, заради което много архитекти и инженери обичат да го използват за домове и жилищни сгради.

Дървесината има висока издръжливост на опън, запазва здравината си при огъване, и е много здрава дори при вертикално компресиране.

Тъй като е лек материал и се нуждае от обработка под налягане, за да навлезе в контакт с околната почва, дървото е по-малко популярен избор за основи или стени на подземия. (Въпреки това, Permanent Wood Foundations, известни още като PWF, печелят популярност сред строителите, благодарение на топлото и уютно подземие, което предлагат.) Все по-често къщите с дървена рамка, имат железобетонна или гредова основа.


Най-често използваните строителни материали са: 1. Стомана Стоманата е метална сплав от желязо и в