Как да поддържаме кухненските съдове

16/02/2017, 09:07:28
Оценка 4.5 от общо 79 гласа
16/02/2017
Как да поддържаме кухненските съдове

Най – често използваните съдове за готвене в повечето домакинства са от керамика, чугун или тефлон. Днес ще ви запознаем с техните характерни особености и ще ви дадем някои полезни съвети как да се грижите за тях, така че да ви служат възможно най – дълго.

Керамични съдове

Керамиката е сред най – добрите материали за готварски съдове. Върху нея не залепва нищо, което я прави отличен избор за печене.

- Задължително намазнявайте добре съда преди използване.

- При изплакване на керамичните съдове никога не използвайте студена вода ако съдът е горещ или обратното защото това може да доведе до счупване на керамиката.

- Не мийте керамичните съдове в съдомиална защото температурите в нея могат да повредят съда и в него да остане постоянна миризма на препарат за почистване, която да се пренесе върху ястията ви. Почиствайте съдовете внимателно с много малко препарат и вода. Ако измийте веднага след готвене обилното изплакване с чиста вода ще бъде достатъчно.

Чугуени съдове

Чугунените съдове се нуждаят от редовно и внимателно почистване.

- Измивайте веднага след употреба – най – лесно ще почистите чугунения съд ако го изплакнете незабавно след употреба когато е още топъл. Ако съдът е горещ не го заливайте със студена вода тъй като това може да го деформира. Използвайте топла вода или такава с умерена температура.

- Не накисвайте – ако оставите водата да се задържи твърде дълго в чугунения съд това може да доведе до образуването на ръжда. След готвене измийте съда, подсушете добре и го приберете когато е абсолютно сух.

- Не използвайте абразивни почистващи средства – мийте чугунените съдове с меки препрати, а най – добре – само с гъба и топла вода. При нужда може да изпозлвате дървена шпатула.

- Не поставяйте чугунените изделия в съдомиална машина.

- Съхранявайте правилно – поставете кухненска хартия в съда за да го предпазите от влага.

Тефлонови съдове

Най – популярни у нас са тефлоновите съдове за готвене. Тяхната поддръжка е много важна, защото ако се наруши покритието на тефлона той няма да може да изпълнява своето предназначение, а и използването на повредени съдове е вредно за здравето.

- Преди първата употреба намажете съда с тънък слой олио.

- Използвайте само дървени прибори по време на готвене и за сипване.

- При почистване отстранете с домакинска хартия остатъчната мазнина от съда, накиснете за кратко и измийте с гъба, препарат за съдове и топла вода.


Най – често използваните съдове за готвене в повечето домакинства са от керамика, чугун или те