За какво да внимаваме когато купуваме жилище

16/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 66 гласа
16/09/2016
За какво да внимаваме когато купуваме жилище

7 важни въпроса при покупка на имот

Покупката на жилище, особено ако ви е за първи път може да е много вълнуваща, но улисани в търсенето на дома - мечта може да се сблъскате и с някои подводни камъни.

Какво задължително да гледате преди да си купите имот:

1. Локация

Това е може би най – важната характеристика на един имот, която често се пренебрегва от бъдещите купувачи. В много случаи когато открият атрактивно жилище, което отговаря на критериите им и на финансовите им възможности хората си казват, че могат да пренебрегнат факта, че локацията не е много добра (все с нещо трябва да направите компромис, нали?). Това обаче в повечето случаи се оказва грешка. Все пак покупката на имот е дългосрочна инвестиция и независимо дали ще живеете там, ще го отдавате под наем или ще продадете след време локацията винаги ще бъде от огромно значение!

Добрата локация прави имота много по – лесно продаваем и по този начин инвестицията ви е по – защитена от спадове в цените на недвижимите имоти.

2. Инфраструктура, училища, детски градини

От изключително значение е жилището да е в комуникативен район. Дори в момент да не ви се налага да ползвате градски транспорт най – добре гледайте дали има наличие на удобен такъв, спирки в близост и градски транспорт с достъп до основните части на града. Ако имате или планирате да имате от значение е и наличието на детска градина, училище в квартала или поне в достатъчна близост.

3. Етаж и разположение на жилището – отговорете си на въпроса кои са удачните етажи за вашето жилище. Дали предпочитате по – нисък етаж за да не се налага да ползвате асансьор или по – висок. Много от купувачите са негативно настроени към първият и последният етаж на сградата. Това донякъде има своите логични причини, но не е задължително да създаде проблеми. Поради този факт цените първият и последният етаж са най – ниски, което може да е в плюс за хора с по – ограничени възможности. Ако апартамента е на по – горен от 2 – ри етаж погледнете и състоянието на асансьора. В България все още има жилищни блокове с много стари, зле поддържани и дори опасни асансьори! Разположението на жилището също е важно, както и гледката. Трябва да съобразите, че например северните стаи на жилището (ако има такива), особено ако са на по – долен етаж и пред тях има дървета рядко или никога няма да бъдат огрявани от слънцето, докато юго – източните ще са доста топли.

4. Пешеходна активност – обърнете внимание дали в района има всичко (или почти) необходимо за ежедневните ви дейности в рамките на няколко минути пеша или се налага постоянното използване на автомобил. Огледайте се за наличие на магазини, хранителни вериги, парк, детска площадка, заведения, аптека, здравни услуги. Това  важи най – вече за големите градове. Ако града е сравнително малък това обикновено не е проблем.

5. Шум и престъпност в квартала – обърнете внимание дали в близост до сградата има шумни заведения или минава голяма и натоварена улица / булевард. Последното би могло да се окаже голям проблем особено ако апартаментът ви гледа на там и най – вече спалнята. Разходете се късно вечер и рано сутрин и следете дали нетипична активност, шумове, заведения със силна музика, чести среднощни купони. Може да разпитате и съседите.

6. Нужда от ремонт – консултирайте се със специалисти – строителна фирма, водопроводчици, електротехници и т.н. по отношение на ремонтните дейности в жилището. Може да се окаже, че това, което на пръв поглед вие виждате като малки козметични промени ще се превърне в скъпа инвестиция. Това важи особено за водопроводни системи, изолации, поправка на течове, покриви. Пресметнете добре каква сума може да отделите за ремонт на жилището.

7. Ще запази ли имотът своята стойност? Ако купувате жилище с инвестиционна цел, това е един от основните въпроси, които ви интересуват. А дори и да имате намерение да живеете в него пак може след време да се наложи да го продадете и да го смените. Този въпрос зависи от много фактори – състояние на имота, локация, движение на пазара на недвижими имоти и т.н. Най – добре ще е да потърсите мнение от професионални консултанти преди да се решите на покупка.


7 важни въпроса при покупка на имот Покупката на жилище, особено ако ви е за първи път може да е мн