Удължете живота на килима

18/03/2018, 22:55:45
Оценка 4.6 от общо 46 гласа
18/03/2018
Тагове:
Удължете живота на килима

10 съвета за поддръжка на килимите у дома

Ако обичате да застилате килим на пода с цел стаята да бъде по – топла и уютна, вижте как да се грижите за него, така че да му се радвате по – дълго време:

1. Разместете мебелите – добре е от време на време да размествате мебелите, които са поставени върху килима, тъй като по този начин те няма да образуват трайни черти и форми върху него. Освен това така ще го предпазите от протриване на местата, по които най – често се преминава.

2. Килим в трапезарията – ако под или около масата, на която се храните имате пухкав килим, рискът върху него да попадат трохи и мазни петна е огромен. Пухкавите килими се чистят по – трудно, а по мазните петна бързо полепва прах. Това са предпоставки много скоро килимът да бъде в окаяно състояние. Най – добре е около местата за хранене да не поставяте изобщо килими или ако много държите изберете такъв с къс косъм и лесен за поддръжка.

3. Разплетените краища – ако забележите по килима разплетени конци не ги дърпайте. Това може да повреди килима и да наруши добрия му вид. Използвайте остра ножица и внимателно изрежете разплитащите се конци.

4. Почиствайте редовно от прах – почиствайте килима с прахосмукачка поне 1 – 2 пъти седмично. Също така тупайте килимите минимум 2 пъти годишно.

5. Не допускайте мръсотия от вън – пространството пред входната врата лесно се замърсява с кал и прах от вън. А от там мръсотията бързо се пренася на килима. Забърсвайте след всяко влизане.

6. Не постилайте килима непосредствено след като сте измили пода, тъй като влагата може да увреди тъканта. Изчакайте докато се убедите, че подът е напълно сух.

7. Перете редовно – добре е поне 1 – 2 пъти годишно да носите килима на автомивка за професионално почистване. Ако имате възможност може да го изперете и сами с подходящ препарат. Може да използвате и перяща прахосмукачка или да се обърнете към фирма за професионално почистване. Килимът от синтетични влакна трябва поне 2 – 3 пъти годишно да се почиства с влажна четка и подходящ миещ препарат.

8. Използвайте защитни средства – използвайте периодично специални антистатични средства за килими.

9. Отстраняване на петна – не оставяйте петната да засъхнат, тъй като почистването им след това ще бъде много по – трудно и може да увреди килима. Петната от кафе или вино първо покрийте с няколко влажни салфетки, след което изтрийте с влажна кърпа. Ако това не е достатъчно изперете със сапунена вода.

10. За да освежите цветовете на килима, поръсете го със сода бикарбонат, оставете така за 15 – 20 минути, след което минете с прахосмукачка. Вместо сода може да използвате влажна сол. Друг вариант е да разтворите 1 суп. л. ябълков оцет в 1 л. студена вода, след което почистете килима с четка с мек косъм, напоена в разтвора.


10 съвета за поддръжка на килимите у дома Ако обичате да застилате килим на пода с цел стаята да бъ