Трикове за правилен избор на цветове у дома

21/05/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 43 гласа
21/05/2015
Тагове:
Трикове за правилен избор на цветове у дома

В съвременната наука има множество изследвания за въздействието на цветовете върху човешката психика. Изборът на цветове за нашия дом или офис оказва влияние върху настроението, работоспособността и целият ни живот. Някои цветове тонизират, повишават настроението, други зареждат с енергия, трети – успокояват, а четвърти създават мрачно и минорно настроение. Затова е важно да ги познаваме и да изберем правилния цвят за всяко помещение.

1. Какъв цвят да изберем за тавана, за да изглежда по – висок?

Таванът отдавна вече не е задължително в бял цвят, но трябва да бъде по – светъл от стените поне с 2 тона, за да не изглежда стаята малка и мрачна.

2. С кои цветове стаята изглежда по – голяма и просторна?

Студените нюанси на синьо, зелено и жълто правят стаята да изглежда по – просторна, докато топлите отнемат от пространството. Светлите нюанси на жълто, оранжево, бежово, синьо, както и бялото създават усещане за по – голямо помещение.

3. Кои цвят е неподходящ за кухнята?

Синият. Почти не съществуват храни със син цвят ( с малки изключения). Смята се, че синьото потиска апетита.

4. А кой цвят е най – добър за кухнята?

Лимонено жълто, оранжево, бледо зелено са най – подходящите цветове за кухнята. Те се възприемат лесно от окото, ободряват, стимулират апетита и създават чувство на гостоприемство.

5. Кой е най – подходящия цвят за спалнята?

Учени са доказали, че сънят е най – качествен в синя спалня. Синьото успокоява, нормализира работата на сърцето и нервната система, понижава високото кръвно налягане и предразполага към релакс. Според направено проучване, хората, които спят в сини спални се радват на пълноценен сън от почти 8 часа на денонощие, за разлика от тези, чиито спални са в друг цвят. Комбинации между синьо с бяло, сребристо или пясъчно също са подходящи.

6. А кой цвят не трябва да избираме за спалнята?

Червено, тъмно виолетово, черно, както и прекалено искрящи цветове не са подходящи за спалнята. Избягвайте всички нюанси, които създават минорно настроение или дразнят нервната система и очите.

7. Какъв цвят да направим домашния офис?

За домашният офис или библиотека изберете зелен или лилав цвят. Зеленото успокоява и се възприема най – лесно от окото. Освен това не натоварва мозъка и повишава работоспособността. Лилавото стимулира мозъчната дейност и повишава продуктивността. Особено подходящо е ако извършвате творческа работа.


В съвременната наука има множество изследвания за въздействието на цветовете върху човешката психика