Спални в синьо

20/05/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 54 гласа
20/05/2015
Тагове:
Спални в синьо

Когато мислим за обзавеждане на своята спалня ние се стремим да си осигурим кътче за усамотение и почивка, в което да се чувстваме спокойни и защитени. Атмосферата в спалнята трябва да излъчва хармония, сигурност, да предразполага към релакс и да няма нещо, което ни дразни и разстройва. Наред с обзавеждането, мебелите, разположението, трябва да изберем и цвят за спалнята. На пръв поглед това изглежда лесна задача – почти всички цветове, което не са прекалено ярки и крещящи са подходящи, като всичко зависи от личните вкусове и предпочитания.

Синият цвят е един от най – препоръчваните за спалнята. Това се дължи най – вече на факта, че според психолозите най – добре се спи в синя спалня.

Цветът символизира спокойствие, хармония, създава приятна атмосфера за почивка и сън. Асоциира се със свобода, простор, дълбочина. Свързваме го с морето, небето, безкрая. Той оказва положителен ефект върху нервната система, уравновесява, нормализира кръвното налягане, а това гарантира спокойствие и отмора.

Синият цвят се комбинира отлично с бяло, сребристо, бежово, кафяво. Съчетанието между небесно синьо и тревисто зелено действа успокояващо и е особено подходящо за спалнята. Модерна и интересна е комбинацията между синьо и оранжево.

За спалнята са подходящи светло и небесно синьото, както и морските и тюркоазени нюанси. Избягвайте тъмните и прекалено студени тонове. Сините нюанси са много подходящи за топла и слънчева стая, тъй като през лятото биха създавали чувство на прохлада без реално да намаляват температурата в стаята. Ако в помещението няма достатъчно светлина изберете много светъл тон, за да не придаде мрачно настроение.

Синият цвят кара хората да мечтаят, действа одухотворяващо и стимулира творческата дейност. Подобен ефект има и лилавото. Комбинация между двете е подходяща за творчески и романтични натури. В комбинация с бяло пък се създава усещане за чистота и свежест.

Ако искате да почувствате дълбочината на океана, свободата и безкрайността на небесната шир, полъха на морския бриз и да си създадете усещането за вечно лято в спалнята изберете сините нюанси!


Когато мислим за обзавеждане на своята спалня ние се стремим да си осигурим кътче за усамотение и по