Рискове за здравето, които се крият у дома

03/02/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 78 гласа
03/02/2015
Рискове за здравето, които се крият у дома

Съществуват някои здравословни рискове у дома, за които най – често не си даваме сметка в ежедневието. Истината е, че чистотата и поддръжката на жилището за съжаление не ни гарантират напълно безопасна и здравословна среда.

Кои са опасните мебели и вещи вкъщи:

Удобния диван със сигурност е една любима на всички ни мебел, но знаем ли с какво той може да навреди на здравето ни?

Ако е нов, може да бъдете спокойни, но ако все още използвате стара дунапренена мека мебел, имайте предвид следното:

след десетгодишна възраст дунапренът започва да отделя токсични вещества. При разпадането му, само един грам дунапрен може да отдели до 60 мг. канцерогенни вещества. Остарелият дунапрен е жълто – кафяв на цвят и се рони.

Ароматизаторите, които често използваме за освежаване на въздуха също съдържат опасни съставки, които биха могли да предизвикат дразнене на очите, гърлото, носа, или главоболие.Най – опасни са освежителите с аромат на лимон и бор. Чудесни ароматизатори с естествени средства може да си приготвите и сами.

Корпусът на телевизорът, изработен от специална противопожарна пластмаса може да бъде опасен за здравето ни, тъй като от него започват да се отделят токсични съставки, в момента, в който кутията загрее. Въпростните съставки ние вдишваме чрез праха по екрана и във въздуха. Затова е добре да почистваме праха от корпуса поне веднъж на ден. При новите модели телевизори с плоски екрани почти няма загряване и този ефект е избегнат.

Някои от ароматните свещи отделят множество токсични вещества, а парафиновите изхвърлят канцерогенни съставки. Когато купувате свещи избирайте такива от соево масло или пчелен восък.

Вече се заговори за вредата от тефлоновите съдове за готвене. Тефлонът съдържа токсични вещества, които при нагряване попадат както във въздуха, така и в храната, която готвим. Попаднали в човешкия организъм тези вещества могат да бъдат причина за затлъстяване, увреждане на черния и белия дроб, безплодие, забавено умствено развитие.

Не е препоръчително да печем повече от десет минути в тефлонов тиган, след това задължитено трябва да съхраняваме храна в друг съд, и да имаме предвид, че тефлоновите съдове за годни за употреба не повече от година. За приготвяне на храната най – добре да използваме съдове от неръждаема стомана.

Банята както знаем е богат извор на бактерии и микроорганизми. Препоръчва се използването на изцяло метална глава за душ, тъй като в пластмасата се развиват повече форми на бактерии.


Съществуват някои здравословни рискове у дома, за които най – често не си даваме сметка в ежед