Книгите създават уют в дома

22/11/2019, 10:30:52
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/11/2019
Тагове:
Книгите създават уют в дома

Казват, че книгата е прозорец към света. С помощта на книгите можем да се озовем на най-неочаквани места, можем да пътуваме до далечни дестинации, други континенти, да се пренесем в минали епохи, да опознаем различни култури. Всяка книга обогатява мирогледа ни и ни научава на нещо ново.

 Защо е важно да имаме книги в дома си?

  • Четеното развива въображението, показва ни нова гледна точка и ни помага да се справим с възникнали проблеми;
  • Книгите ни позволяват да пътуваме във времето и пространството, да опознаем далечни светове и култури докато си почиваме на дивана в собствения ни дом;
  • Мащабно проучване, проведено с над 70 000 участници в 27 страни доказва, че дете, отгледано в дом с пълна библиотека показва много по-добри резултати в училище, от дете, растящо в дом без книги;
  • Книгите са неизменна част от културното богатство на всеки дом.

Какви книги задължително трябва да имаме у дома?

  • Готварски книги – едва ли има дом без поне една книги с готварски рецепти. Сигурно се питате интернет сайтове не заместват ли кулинарните книги? Съвсем не. Много специалисти по хранене като диетолози, нутриционисти или фитнес инструктури не публикуват всичките си рецепти и препоръки за хранене в онлайн пространството, а издават книги. Много хора също така намират за по-удобно да имат дадена рецепта на хартиен носител.
  • Книги за дома и градината– във всеки дом има нужда от поне няколко книги с практични съвети – за почистване, подредба и поддръжка на дома, отглеждане на стайни растения, идеи за декорация и т.н. Тук се вписват и книги за семейството и родителството, от които всеки може да почерпи ценни съвети.
  • Хоби книги – това може да бъде енциклопедия за виното и лозарството, за отглеждане на пчели, книги с кръстословици, енциклопедии за космоса, динозаврите, животните.
  • Книги за отглеждане на домашни любимци – ако имате домашен любимец, то със сигурност би ви било полезно да разполагате с интересна и практична книга с насоки за неговото отглеждане.

Как да съхраняваме книгите у дома?

Първото, което трябва да имате предвид е, че за книгите е много важно да не бъдат изложени на пряка слънчева светлина, която ги уврежда и хартията пожълтява. За целта рафтовете за книги трябва да бъдат далеч от прозореца или в стая, в която няма продължително слънцегрене или да бъдат предпазени чрез вратички.

Съхранението на книгите в затворени шкафове ще ги предпази и от натрупване на прах, който се почиства трудно.

Ако искаме книгите да се виждат, но да не се прашат можем да ги подредим на рафтове и да ги затворим със стъклени вратички.

Дръжте книгите далеч от влагата. Не е добра идея да ги съхранявате до външна стена, тъй като могат да се повредят.

Подредете книгите по цветове, по жанр или по автор. Така по-лесно ще намирате книгата, която ви трябва.

Ако решите да съхранявате книгите на открито, то смело може да ги включите в декора на дома. Подредете около тях снимки в рамки, картини, сувенири и други произведения на изкуството. Това е стратегия, много подходяща за традиционния стил на обзавеждане, който позволява да смесите много и различни декоративни елементи на едно място.

Почистването на книгите може да се извърши с мека четка за прах или с малкия накрайник на прахосмукачката. За да не повредите книгата обаче, завържете малко парче тензух върху накрайника. Ако книгата има кожена подвързия може да я забършете с разтвор от вода и сапун. Почиствайте редовно праха от рафта, на който съхранявате книгите.


Казват, че книгата е прозорец към света. С помощта на книгите можем да се озовем на най-неочаквани м