Как да ограничим алергените в дома

29/08/2017, 11:33:29
Оценка 4.5 от общо 80 гласа
29/08/2017
Как да ограничим алергените в дома

Ако страдате от алергия или дихателни проблеми е необходимо да „изследвате“ жилището си за наличие на опасни фактори, които могат да провокират или влошават състоянието ви. Алергените са навсякъде около нас и често на места, за които не се сещаме, най – често срещаните алергени са прах, плесен, гъбички, полени, битова химия и други.

Кои са най – разпространените алергени в дома:

Акари – акарите се заселват основно на топли и влажни места. Най – често те се намират в матрака, завесите, килимите, меката мебел. Важно е да се перат редовно всички текстилни изделия като протектори, шалтета, завеси, спално бельо, плюшени играчки. Дамаските на мебелите също трябва да бъдат почиствани редовно, най – добре с перяща прахосмукачка, а ако не разполагате с такава може да използвате фирма за професионално почистване няколко пъти годишно.Предлагатс е и специални калъфи за матраци, които не позволяват размножаването на акари и плесени.

Възглавниците най – добре простирайте редовно на слънце на терасата. Перете спалното бельо на 60 градуса.

Мухъл – влагата е основна причина за развитие на мухъл в жилището. Ако такъв вече се е образувал трябва да го отрсаните с подходящ преперат. Не забравяйте да проверите и местата зад мебелите, фугите на плочките, плесен може да има и под тапетите, бактерии се развъждат дори в стъпката за баня или гъбата за къпане.

След като отстраните мухълът от жилището си изпозлвайте уред за измерване на влажността на въздуха за да не допуснете повторната му поява.

Проветрявайте редовно помещенията по няколко пъти на ден. Изпозлвайте вентиалтор в банята и абсорбатор когато готвите. Сушилнята също трябва да бъде в помещение, в което има възможност за проветряване. Кардинални решения са саниране на жилището и смяна на дограмата с цел недопускане на големи темепературни мостове и поддръжане на здравословен микроклимат в жилището.

Стайни растения – влагата в почвата на саксиите може да доведе до образуване на плесен. Не преполивайте цветята и при нужда сменяйте почвата им. Също така не струпвайте много саксии една до друга особено в спалнята и детската стая. По листата на цветята се натрупва и прах, който трябва да отрсанявате редовно. Миризмата на някои растения може да дразни по – чувствителните хора. Ако въздухът в дома ви е сух обаче има стайни растения, които овлажняват и пречистват въздуха, те ще ви помогнат да създадете благоприятен микроклимат в помещенията.

Книги – книгите събират много прах и хората, които имат свърхчувствителност към него могат да усетя това ако започват да кихат, кашлят или получават дразнене на очите щом отворят някое четиво. Почиствайте ги редовно и най – добре ги дръжте в затоврено помещение, а на подредени на видно място. В никакъв случай не съхранявайте много книги в спалнята.

Вредители – хлебарките и другите насекоми, които може да обитават жилището ви също предизивикват алергии. Редовното почистване и не оставянето на остатъци от храна може да предпази дома ви от тях, но ако в съседите ви има рано или късно те ще се преселят и у вас. В случай, че дома ви вече е нападнат от насекоми незабавно се свържете с фирма за борба с вредителите. Това ще реши проблема ви за поне половин – една година напред.

Нови мебели – новите мебели отделят във въздуха летливи органични съединения, които могат да предизвикат дразнене и дихателни проблеми. Не може да се спасите напълно от това, но все пак може да предприемете някои основни стъпки като:

1. Не бързайте да се нанасяте в наскоро ремонтирано помещение.

2. Проветрете добре и почистете новите мебели. Ако имате възможност дръжте ги няколко дни извън дома си отворени за да излезе поне част от миризмата им.

3. Залагайте на мебели от естествени материали и лакове на водна основна.

4. Снабдете се с уред за филтрация на въздуха.


Ако страдате от алергия или дихателни проблеми е необходимо да „изследвате“ жилището си