За ползите от лимона у дома

19/01/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 32 гласа
19/01/2016
За ползите от лимона у дома

Лимонът е лесно за отглеждане дръвче, чувства се добре при стайни условия и е подходящ за почти всяко помещение. Вирее най – добре в светла, често проветрявана стая, нуждае се от качествен дренаж и обилно подхранване през пролетта. През летния сезон може да се изнесе на балкона като често се полива с мека вода със стайна температура.

Всички знаем за много бройните ползи от лимона за здравето ни. Какви са обаче неговите приложения у дома?

Почистване – кухненските плотове, съдове, електроуреди, всички повърхности в банята могат да бъдат ефективно почистени със сок от лимон. Бързо, лесно и напълно екологично без употребата на вредни препарати.

Почистване на сребърни бижута и прибори – за да премахнете неприятния черен оттенък и да върнете блясъка на сребърните бижута и прибори, изтъркайте ги с разреден с вода, лимонов сок.

Освежаване на обувки – може да си направите сами натурална боя за кожени обувки от две части зехтин и една част лимон. След като попие в кожата, полирайте със суха кърпа.

Срещу насекоми – ако не може да се преборите с неприятните буболечки в дома ви измивайте периодично пода с разтворен във вода, лимонов сок. Напръскайте мястото, от където излизат със силно концентриран лимонов сок.

Отстраняване на петна от дрехите – смесете малко количество лимонов сок и сол и поставете върху петното. Разтъркайте и изплакнете.

За освежаване на бели дрехи – накиснете за кратко бялото пране в топла вода с лимонов сок. След това изперете дрехите както обикновено.

Отпушване на канали – изсипете в запушения канал половин пакетче сода за хляб и излейте отгоре сока от два лимона. След това пуснете гореща вода.

Почистване на кафеварката – сложете в резервоара вода и лимонов сок и изчакайте да заври.

Освежаване на въздуха – ако използвате овлажнител за стая, може да прибавите към водата му няколко капки лимон.

Изследвания доказват, че в помещение, в което има саксия с лимон микроклиматът е изключително благоприятен, не се развиват болестотворни микроорганизми. Ароматът на нарязани парченца лимон, освен много приятен е и полезен. Той освежава и пречиства въздуха в помещението, това доказано повишава работоспособността, енергията и концентрацията.

Специалисти отнасят мириса на лимон към групата на ароматите с психо – емоционално въздействие. Той осигурява прилив на сили, подобрява настроението и паметта. 


Лимонът е лесно за отглеждане дръвче, чувства се добре при стайни условия и е подходящ за почти всяк