Мултифункционален спрей за почистване с природни съставки

08/12/2016, 22:29:33
Оценка 4.5 от общо 72 гласа
08/12/2016
Тагове:
Мултифункционален спрей за почистване с природни съставки

Както не веднъж сме казвали повечето почистващи препрати в търговската мрежа, с които постигаме ефективно почистване, съдържат токсични вещества, които ни вредят при вдишване, могат да предизвикат дразнене или алергична реакция при кожен контакт. Алтернативите ни са най – общо две: да се снабдим с качествени БИО продукти, които не са токсични, но пък често са по – скъпи от конвенционалните, или да си направим някои почистващи средства сами у дома.

Ще ви предложим една лесна рецепта за мултифункционален почистващ спрей, който е наплъно безопасен за употреба и направен изцяло от натурални продукти.

Съставки:

Кората на два лимона

2 стръка пресен розмарин

2 ч.ч. бял винен оцет

2 ч.ч вода

Приготвяне:

В стъклен буркан смесете всички съставки и ги оставете на хладно и тъмно място за 15 дни. След това отстранете лимоновата кора и розмарина и пресипете течността в шише с пулвелизатор. Ако желаете може да поставите и лимоновата кора и розмарина в бутилката, за да се запази за по – дълго ароматът на спрея.

Този евтин спрей има чудесно почистващо и дезинфекциращо действие.

На какво се дължи ефектът?

Оцетът притежава дезинфекциращо и антисептично действие. Той убива микробите и действа като обезмаслител.

Лимонът също е ефектично средство за почистване и борба с микробите у дома. Освен това ароматът му се свързва с чистота и свежест.

Розмаринът притежава антибактериално и антисептично действие. Ароматът му освежава и успокоява.

За какво да използваме спрея?

Готовия продукт може да изпозлвате за дезинфекция на разнообрази повърхности у дома като кухненския плот, готварски принадлежности, почистване на банята, подови покрития, уреди, врати, електрически ключове, огледални повърхности, както и за премахване на петна от килима. Изключение правят мрамора, гранита и други разновидности на камъка, на които киселинните почистващи разтвори не се отразяват добре.


Както не веднъж сме казвали повечето почистващи препрати в търговската мрежа, с които постигаме ефек