Как да почистваме съдовете в кухнята

11/05/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 56 гласа
11/05/2015
Тагове:
Как да почистваме съдовете в кухнята

Много често след готвене на вкусна вечеря сме си задавали въпроса: как по – лесно и бързо да почистим съдовете? Освен, че има някои трикове за по – лесно почистване на загорелите съдове, повечето от начините са чрез използване на природни продукти, които ви спестяват голяма част от излишната химия у дома.

Емайлираните съдове често потъмняват след многократна употреба. Напълнете ги с хладка вода, в която сте разтворили 1 с. л. сол и 1 с. л. оцет и ги оставете така за едно денонощие, за да върнете блясъка им.

Лакираните дървени подноси също възвръщат блясъка си ако ги почистите с няколко капки зехтин. Не поставяйте върху тях горещи съдове.

Кристалните съдове мийте с хладка, а не с гореща вода и с помощта на мека четка. Подсушете веднага след измиване с ленена кърпа.

Дървената дъска за рязане често поема ароматите на нарязаните продукти. За да ги отстраните натъркайте дъската с резен лимон.

За да почистите по – лесно блендера напълнете го с малко вода и няколко капки препарат за миене на съдове, след което го пуснете за няколко секунди. Така петната ще се премахнат по – лесно.

За по – лесно почистване на тавата на скарата намажете я предварително с препарат за отстраняване на мазнини, покрийте отгоре с кухненска хартия и оставете така за около 3 часа, измиването след това ще бъде значително по – лесно.

Гювечетата са едни от съдовете, които се чистят доста трудно, за да решите този проблем напълнете ги с вряла вода и сипете в нея 1 с. л. сода за хляб, оставете ги така за около час и измийте както обикновено.

Съдовете със загар от мляко или тесто избършете първо с вестник, измийте със студена вода и след това с препарат и гореща вода.

Загорял съд се почиства много по – лесно ако посипете дъното му със сол за няколко часа.

Петната, останали по съдовете от многократното готвене може да отстраните като сварите в тях обелки от ябълки с вода и оцет.

Алуминиевите съдове се мият с топла вода, веро и сода за хляб. Не използвайте абразивни препарати, тъй като те нарушават повърхността им, освен това дребните частици от тях могат да останат в метала и след това да попаднат в храната.


Много често след готвене на вкусна вечеря сме си задавали въпроса: как по – лесно и бързо да п