Да си приготвим домашен парфюм

25/12/2017, 13:42:55
Оценка 4.4 от общо 54 гласа
25/12/2017
Да си приготвим домашен парфюм

Не веднъж сме ви показвали домашни рецепти за екологично почистване на дома, както и за борба с вредители, неприятни миризми и т.н. Днес ще ви представим няколко рецепти за направа на домашен парфюм. Така може да създадете уникален аромат, който е напълно по ваш вкус и разбира се ще ви струва далеч по – малко от качествените парфюми в магазините.

За целта ще са ви необходими: голяма купа, няколко малки чашки, мерителна лъжичка или пипета, шишенце за парфюм. Материалите, нужни за парфюма са: етерични масла, основа (спирт без мирис), дестилирана вода, глицерин.

Парфюмът не трябва да се приготвя в метален съд, тъй като някои вещества могат да реагират с метала. Най – добре изберете пластмасов съд.

Запомнете, е 20 капки са 1 мл. Парфюмът се приготвя от ароматни масла и се разрежда със спирт или водка с висок градус. Колкото е по – висок градусът, толкова по – силен е аромата, но и по – бързо се изпарява.

Как се приготвя:

1. Вземете ¼ чаша спирт

2. Добавете ароматните масла според рецептата, която сте избрали (приблизително около 25 капки, ако увеличавате количеството на спирта, увеличете и маслата)

3. След като ги смесите в избрания съд, приберете го на тъмно място за около 3 седмици. Разбърквайте на 2 – 3 дни. Това ще помогне за по – доброто смесване на маслата и ще направи аромата по – хармоничен.

4. Разредете парфюма с 2 ч.л. дестилирана вода. За по – дълготраен аромат добавете 5 капки глицерин.

5. Пресипете парфюма в шишенцето, което сте избрали. Препоръчително е то да бъде тъмно, за да не се променят маслата от светлината.

Какви етерични масла да изберем?

Много предпочитани са парфюми с преобладаващ аромат на розово масло, иланг иланг, мандарина, ванилия.

Примерни рецепти

Рецепта 1:

5 капки масло от бергамот

10 капки розово масло

3 капки масло от иланг иланг

7 капки масло от сандалово дърво

Рецепта 2:

10 капки розово масло

5 капки лавандулово масло

5 капки масло от жасмин

2 капки масло от канела

3 капки масло от сандалово дърво

Рецепта 3:

15 капки масло от грейпфрут

5 капки масло от бергамот

5 капки масло от здравец


Не веднъж сме ви показвали домашни рецепти за екологично почистване на дома, както и за борба с вред