Ултравиолетови лампи за дезинфекция - безопасни ли са в домашни условия

11/06/2020, 15:43:25
Оценка 3.5 от общо 6 гласа
11/06/2020
Тагове:
Ултравиолетови лампи за дезинфекция - безопасни ли са в домашни условия

Какво е бактерицидна лампа и как работи?

Бактерицидната лампа е специално осветително устройство, предназначено за дезинфекция на въздуха и повърхности в различни помещения – болнични заведения, офиси, обществени места, производствени помещения, детски заведения, битови помещения. С помощта на УВ лъчи тези лампи унищожават патогенни вируси и бактерии.

Ултравиолетовите лъчи са най-активно действащата част от спектъра на светлината. Те оказват влияние върху целия организъм като предизвикват различни фотобиологични и фотохимични реакции.

Съществуват различни видове ултравиолетови лъчи като най-силно бактерицидно действие имат UVC или лъчите от сектор С.

Лампата наподобява запечатана стъклена тръба като стъклото може да предава ултравиолетови лъчи с определен спектър. По време на работа на уреда се образува радиация, която частично се филтрира от стъклото.

Има два вида бактерицидни лампи – такива, които по време на работа отделят озон и такива, които работят без озон. Озоновите лампи пречистват въздуха, убиват патогенната флора и премахват миризмите, но по време на този процес се отделя озон, който в големи количества е опасен за човешкото здраве. Затова те могат да се използват само когато няма хора и животни в помещението. След като спрете лампата е необходимо стаята да се проветри за поне 30-60 минути (за това време озонът се превръща в кислород).

Втория вид лампи са разработени по нова технология с кварцово стъкло със специално покритие, което филтрира спектърната линия на озоновото излъчване. По този начин стъклото не допуска повишаване на нивата на озон в помещението по време на работа на уреда.

Най-разпространени са озоновите лампи. Те са по-достъпни, евтини и популярни. Използват се в много лечебни заведения. Кварцовите лампи са по-скъпи, но гарантират, че озонът, който се отделя е в напълно безопасни, за хората, граници.

Безопасни ли са озоновите лампи?

Лампите, които образуват озон трябва да работят само когато в помещението няма хора или домашни любимци. В ниски концентрации озонът е навсякъде около нас и ние го вдишваме постоянно. Високите му нива обаче са опасни. Въздухът с висока концетрация на озон предизвиква дразнене на очите, носа, гърлото, главоболие, умора. Дългосрочнато излагане на високи нива на озон може да предизвика по-сериозни последици. UVC лъчите също така могат да причинят сериозно увреждане на очите.

Препоръчва се лампата да работи 1-2 часа, след което помещението се проветрява добре за поне 30 минути и едва тогава е годно за обитаване.

Как да изберем УВ лампа?

При избора на лампа обърнете внимание на нейния начин на работа. Ако имате възможност заложете на лампа с кварцово стъкло, която не допуска отделянето на големи концентрации озон и може да се използва дори когато сте вътре в помещението. Обърнете внимание на следните показатели:

  • За каква квадратура е подходяща лампата;
  • Колко време е нужно за дезинфекция на помещението (обикновено това време е от 15 до 60 минути за малки и средни помещения);
  • Добре е лампата да има функция отложен старт за да започне работа след като излезе от стаята;
  • Възможност за дистанционно управление;

Има модели, които се монтират към стената или тавана както и преносими уреди или такива на стойка. За домашна употреба са най-подходящи преносимите УВ лампи със среден или малък размер.

Задължително в характеристиките на продукта да е отбелязано, че е подходящ за жилищни сгради и битови помещения.

Лампите за домашна употреба се предлагат с различна мощност от 8W до 30W в зависимост от големината на помещението.

На пазара се предлагат и пречиствали за въздух с вградена УВ лампа, която се включва допълнително т.е не е нужно да работи постоянно. Обикновено тези уреди разполагат с ХЕПА филтър или такъв с активен въглен (а понякога и с двата) и пречистват въздуха от бактерии, фини прахови частици, полени, миризми. Уредът засмуква въздух отвън, филтрира го и го пуска обратно в помещението. УВ лампата осигурява допълнителна дезинфекция като унищожава 99% от патогените във въздуха. При този тип уреди лампата е кварцова и не отделя озон над допустимите граници, което означава, че няма нужда да напускате помещението, докато тя работи, освен ако изрично не е посочено друго!

Добре е да преместите стайните растения в друго помещение докато лампата работи, тъй като силната ултравиолетова светлина може да им навреди.


Какво е бактерицидна лампа и как работи? Бактерицидната лампа е специално осветително устройство, п