Как да изберем ютия

06/04/2017, 19:37:31
Оценка 4.5 от общо 27 гласа
06/04/2017
Как да изберем ютия

Какви характеристики и функции трябва да притежава добрата ютия? На какво да обърнем внимание при избора за да се сдобием с качествена и удобна ютия?

Покритието

Най – важния елемент при избора на ютия е гладещата повърхност. От нея зависи качеството на изглаждане, консумацията на енергия, цената на уреда.

Неръждаема стомана – инокс – най – евтиният вариант са ютиите от неръждаема стомана. При тях повърхността се нагрява и изстива бързо. Тежки са и предполагат висок риск от залепване на тъканите по време на гладене. Почистват се лесно.

Алуминиева плоча – ютиите с алуминиево покритие също са от ниския ценови клас. Плочата се нагрява и изситва бързо. Основното им предимство е че са леки и удобни. Сред недостатъците им са лесното надраскване на покритието и нежелания блясък, който повърхността остава по вълнените платове. Също така обикновено ютиите с алуминиево покритие са с малка мощност и слаба пара.

Тефлонова плоча – при тефлоновото покритие вероятността за залепване или изграяне на тъканите е минимална. Ютиите с тефлонова повърхност са много подходящи за гладене на синтетични и въленени дрехи. Почистването трябва да става внимателно с мека кърпа, поради опасност от надраскване на тефлона.

Керамична плоча – керамичното покритие е здраво, удобно за експлоатация и поддръжка. Плъзга се леко по повърхността на дрехите и се почиства лесно. Ютиите с керамична плоча са мощни и с достатъчна сила и продължителност на парата. Минусите им са, че са по – тежки и това, че трябва да се пазят от падане на пода, тъй като има опастност от отчупване на парче от плочата.

Парата

Съвременните ютии обикновено предлагат два вариант за овлажняване на дрехите при гладене – чрез впръскване на вода или чрез изпускане на гореща пара. Полезна е функцията „ударна пара“, тя представлява бутон, чрез който парата прониква в тъканта под високо налягане и улеснява гладенето и на най – трудните и недостъпни места. Предлагат се и моделите с вертикална пара. Тази опция позволява да се гладят якета и палта без да се свалят от закачалката. Вертикалната пара е удачен вариант и за гладене на текстилни щори, пердета и дамаски на мебели.

Мощност

Мощността на повечето модели ютии на пазара варира между 1200 до 3500 W. тя оказва влияние на скоростта на загряване на плочата, както и на силата на парата. За домашна ютия 2000 W обикновено са достатъчни.

Лесна за употреба

Както всеки друг домакински уред важно е ютията да е удобна и лесна за използване. Продължителната работа с нея не трябва да изисква голямо усилие. Размера и текстурата на плочата определят тежестта на уреда, както и лекотата с която ютията се плъзга по тъканите. Обърнете внимание на дизайна, дръжката и теглото на уреда. Изберете модел с дължина на кабела най – малко 2,5 м.

Функции

Преди всичко е безопасността. Затова и една от най – предпочитаните функции при ютиите е самоизключване. Тази опция е особено полезна ако имате малки деца. Това означава, че ютията се изключва автоматично след като бъде оставена в неподвижно положение известен период от време. Щом я раздвижите ютията се включва и гладенето може да продължи. Така не се налага да се притеснявате дали не сте забравили уреда включен. Освен, че предпазва от евентуален пожар, тази екстра пести енергия.

Предлагат се ютии с опция за самопочистване, при които чрез натискане на определен бутон дюзите се продухват със силна пара. Голяма част от съвременните модели имат и защита от натрупване на котлен камък. Тази опция е много полезна ако живеете в район с твърда вода. Съществува и антикапкова система, която предотвратява изтичането на вода от ютията, дори когато тя е във вертикално положение. 


Какви характеристики и функции трябва да притежава добрата ютия? На какво да обърнем внимание при из