Индукционни котлони - предимства и недостатъци

18/10/2018, 15:45:16
Оценка 4.3 от общо 9 гласа
18/10/2018
Индукционни котлони - предимства и недостатъци

Индукционните котлони навлязоха масово на пазара преди няколко години и от тогава са широко използвани в много домакинства. Както всяка технологична иновация те имат своите привърженици и противници. Ще разгледам принципа им на действие, както и плюсовете и минусите от тяхната употреба за да ви помогнем да вземете решение дали са подходящи за вашия дом.

Как действат?

За разлика от останалите котлони, индукционните загрява директно съда за приготвяне на храна, благодарение на високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция нагрява съда.

Кои съдове за готвене са съвместими с индукционен котлон?

Тъй като при този вид котлони топлината се получава от магнитно поле, важно е използваните съдове да са от подходящ материал, например желязо.

Материали като мед, стъкло, керамика не могат да бъдат използвани на индукционни котлони плотове.

Подходящите съдове са от стомана, алуминий с феромагнитно дъно, желязо, емайлирани съдове със смес от стомана. 
По – опростено казано всички съдове, които се привличат от магнит са съвместими с индукционни котлони. В описанието на всеки готварски съд би следвало да има етикет, който показва с какъв вид котлон може да бъде използван.

Предимства на индукционните котлони:

  • Бързо загряване – нагряването започва веднага щом включите котлона и поставите съда, не е необходимо да изчаквате определено време за да загрее самият котлон.
  • Прецизен контрол на температурата – тъй като времето за реакция на котлона е изключително минимално, това ви дава възможност да промените бързо температурата както и да го направите няколко пъти по време на едно готвене.
  • Енергийна ефективност – индукционните котлони са значително по – икономични от другите видове котлони. Това се дължи на факта, че при тях се загравя директно съда и няма топлообмен през друг загряващ елемент, което би доведо до топлинни загуби.
  • Безопасност – повърхността на индукционния котлон не се загрява и няма как да се изгорите на нея. Съдът обаче е горещ.
  • Лесна поддръжка – почистването на индукционния котлон е бързо и лесно само с влажна кърпа, тъй като върху него не може нищо да загори.

Недостатъци на индукционните котлони:

  • Необходимост от използване на специални съдове – най – съществения минус на индукционните котлони е, че не могат да работят с всички видове съдове, а само с такива, които се привличат от магнит. Също така съдовете трябва да бъдат с плоско дъно, тъй като ако има наличие на изививки, съдът няма да се нагрява равномерно и това ще се отрази на приготвянето на храната.
  • Сравнително висока цена – качествените индукционни котлони все още са относително скъпи на нашия пазар.

Индукционните котлони навлязоха масово на пазара преди няколко години и от тогава са широко използва