Съвети за почистване след ремонт

06/06/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 40 гласа
06/06/2016
Тагове:
Съвети за почистване след ремонт

Ремонтните дейсности са необходимост във всеки дом. Неизбежно обаче винаги след тях остава мръсотия, разхвърляни предмети, прах, следи от мазилка и изобщо пълен безпорядък. Как да почистим ефективно и да въведем дома си в ред след основен ремонт?

1. Направете си списък на всички препарати и принадлежности, които ще си ви необходими за почистването. Освен препаратите, с които ще се снабдите от магазина може да се доверите и на изпитани и безвредни средстава като оцет, лимонена киселина, сода и т.н. Не забравяйте, че ще ви трябват кърпи, стълба за високите участъци, пулвелизатор за разтваряне на смесите за почистване, метла и лопатка, кофа, макетно ножче и чували за смет.

2. Съберете по – едрите отпадъци в чували за смет и ги изхвърлете. След което изметете основния слой прах. Най – добре не мокрете метлата, защото по този начин само ще вкарате прахта по – дълбоко в пода. След това отворете прозореца, за да се проветри.

3. Почистете целия под с влажен моп като сменяте често водата. За по – ефективно почистване може да напръскате с оцет.

Ако по пода има петна от цимент, латекс или вар може ефективно да ги почистите с разтвор от 1 литър вода и 3 суп. л. лимонов сок или оцет. Ако има лсед от силикон изчакайте ги да изсъхнат напълно, след което ги отлепете. Накрая минете целия под с препарат, подходящ за съответната повърхност (ламинат, паркет, теракот и т.н.).

4. Трябва да почистите и дограмата. Ако по нея има лепенки или тиксо може да използвате макетно ножче или такова за винетки за да ги отсраните. Използвайте пулвелизатор с вода, напръскайте ги обилно, за да ги свалите по – лесно. След това почистете добре с препарат за прозорци.

Ако в крайщата на стъклата има остатъци от боя почистете ги с памук, напоен с лакочистител.

5. Свалете и почистете и осветителните тела, ако сте ги оставили по време на ремонта. В тях със сигурност има натрупан прах.

6. Почистете старателно със сапунена вода всички предмети, които са били в стаята по време на ремонта дори и да не изглеждат видимо мръсни. Праха успява да се налепи по почти всички предмети и повърхности.

7. Насочете се към банята. Ако по плочките има следи от лепило използвайте разредител или лакочистител за да ги отстраните. После избършете плочките със суха микрофибърна кърпа и след което използвайте препарат за теракор, фаянс или стъкла.

Почистета и пода, както и всички други повърхности в банята с подходящи препарати. Оставете вратата на помещението отворена максимално за дълго, за да се провтри от неприятната силна миризма на почистващите препарати.

8. Изплакнете четките от боята с хладка вода. Накиснете ги за няколко минути в разтвор от вода и омекотител, след което ги изплакнете отново. Така ще запазите мекотата на косъма и ще може да ги използвате и за следващ ремонт.

9. След ремонта е необходимо да извадите всички филтри (на климатици, абсорбатори, водни филтри) и да ги почистите внимателно. Те обикновено се пълнят с много прах, който после вдишваме при пускането на съответния уред.

10. Ако миризмата на прясно боядисано ви дразни поставете купичка със сода в помещението, която да абсорбира аромата. 


Ремонтните дейсности са необходимост във всеки дом. Неизбежно обаче винаги след тях остава мръсотия,