Отопление с пелети от слама - специалистите отговарят на вашите въпроси

11/02/2019, 12:31:32
Оценка 5 от общо 4 гласа
11/02/2019
Тагове:
Отопление с пелети от слама - специалистите отговарят на вашите въпроси

Можем ли да се топлим със слама и колко ще ни струва?

В последните години хората активно търсят алтернативи на досегашните източници на отопление. Целта на съвременното отопление е, освен ефективно и икономично, да бъде и природосъобразно. Това накара много хора да се ориентират към отопление на пелети. Знаем ли достатъчно за видовете пелети и как да ги използваме? Ефективни ли са сламените пелети, каква е цената им и дали са подходящ изобр за нас? Отговорите на всички тези въпроси сега в Интервю с инж. Димитър Василев, управител на фирма "ТЕРМ 2006" ООД

 Дейността на фирма "ТЕРМ 2006" е монтаж и поддръжка на системи за отопление, вентилация и охлаждане. Фирмата разбратова и патентова горелка MPE Bistra, която е първата в света горелка, предназначена за изгаряне на агропелети в битови инсталации.

г-н Василев, ефективно ли е отоплението със слама?

Да, отоплението със слама е енергийно ефективно. В сламата се съдържат значителни количества целулоза и лигнин, както и в дървесината. Поради това енергийната плътност на двата материала е сходна 4,49kWh/kg за сламата и 4,8-5,0 kWh/kg за дървесината.

Екологично гориво ли е сламата?

Сламата е възобновяем енергиен източник. Времето за възстановяване на дървесината е няколко десетки години, докато при сламата, този процес отнема само една година.

При изгарянето на пелети от слама се отделят въглеродни емисии, но те са точно толкова, колкото растението е усвоило докато расте.

Какво представляват пелетите от слама и лесно ли се намират?

Сламата може да бъде използвана за производство на пелети. За да се отоплявате с тях трябва да имате специално съоръжение, пригодено за целта. За момента предлагането на пелети от слама е ограничено поради липса на достатъчно търсене. Ние от ТЕРМ 2006 сме едни от първите производители на котли и горелки, предназначени за употреба на това гориво. Към днешна дата доста агропроизводители се оборудваха с линии за пелетиране.

Каква е цената на сламените пелети?

В момента сламените пелети се предлагат на цени от 150 – 180 лв. / тон. Възможно е да поскъпнат в някаква степен, но не и колкото дървесните. В момента в нашата страна се използва по – малко от 5 % от произведената слама. Технологичният процес за производство на дървесни пелети е по – трудоемък, дървесината трябва да бъде обелена, надробена, смляна и след това пелетирана. Докато при сламата процесът се състои единствено е мелене и пелетиране. Цената на изходната суровина също е много по – ниска.

Защо сламените пелети не могат да се горят във всички пелетни котли и камини?

При изгарянето на пелети от слама се образува голямо количество пепел, която се топи при ниски температури. Отделните прахови частици се спояват една за друга. По този начин се формират твърди буци пепел, която задръства горивната камера. Формирането им става за около 15 – 20 минути. По този начин може да бъде предизвикан пожар в повечето горелки и камини. При ретортните горелки се формира „шлаков капак“ върху огнището, който пречи на ефективното изгаряне на сламените пелети.

Може ли да се монтира горелка MPE на вече съществуващ котел?

Да, може. Монтирали сме наши горелки, върху почти всички видове котли и камини, предлагани на пазара.

Кое е особеното във вашата горелка, което позволява изгарянето на агропелети?

Разработената и патентована, от нас, горелка притежава уникална почистваща система с две бутала. Едното почиства цялата горивна камера преди началото и след края на горивния процес като позволява и частично почистване на камерата по време на самия процес без да го прекъсва. Второто бутало почиства пространството под горивната скара. По този начин се гарантира оптимална работа на съоръжението. Друга характерна особеност е дебелината на горивната камера. При нашата горелка тя е 8 мм, което заедно с използването на двигател и редуктор в индустриален вариант, прави горелката изключително надеждна.

Може ли MPE Bistra да работи с дървесни пелети?

Да, може, но би било икономически неизгодно, имайки предвид цената и характеристиките на дървесните и сламените пелети.

Какъв е гаранционния срок на горелката и какво включва?

Гаранционния срок е 3 години, включва всички повреди възникнали по време на експлоатация, които се дължат на обичайната употреба от потребителя.

Какво обслужване изисква MPE Bistra?

Съоръжението практически няма нужда от почистване или сервизно обслужване. Ние използваме високотемпературен индустриален сензор, който не е чувствителен към замърсяване. В редки случаи, ако например някакъв предмет попадне в пелетите се налага намеса и ръчно почистване. С цел удължаване на живота на ходовия винта и гайка е желателно периодично смазване с грес. Това се прави веднъж на 2 – 3 сезона и може да бъде извършено от потребителя или от сервизен специалист.

Повече за фирмата и контакти: ТЕРМ 2006


Можем ли да се топлим със слама и колко ще ни струва? В последните години хората активно търсят алт