Жълтия диван в интериора

04/06/2019, 10:31:06
Оценка 5 от общо 3 гласа
04/06/2019
Тагове:
Жълтия диван в интериора

Жълтия цвят се асоциира със слънцето, лятото, позитивното настроение. Той зарежда с енергия, тонизира, създава усещане за топлина и положителни емоции. Жълтият диван несъмнено ще привлече вниманието към себе си и с лекота ще се превърне в основен акцент в помещението.

В тъмните стаи, свежите жълти тонове донякъде компенсират липсата на слънчева светлина. Ако диванът е в ярко жълто, най – добре е стените и пода да бъдат в бледи, пастелни тонове. В случай, че в помещението има други акценти в ярки, наситени цветове, то заложете на диван в опушено или много бледо жълто.

Диванът може да бъде прав, ъглов, полукръгъл, разтегателен, модулен.

Благодарение на своята практичност и стилен външен вид, най – предпочитани са ъгловите дивани. Повечето от тях са разтегателни и се превръщат в удобно легло. Съществуват и компактни модели за кухня или детска стая, с място за съхранение.

Различните оттенъци на жълтото ще придадат индивидуално усещане и ще внесат различни нотка в интериорния дизайн

Ярко, лимонено жълто е подходящо за помещения, изпълнени в неутрални или бледи тонове – бяло, сиво, черно. То превръща дивана в основна притегателна точка. Подходящо е за помещения в модерен, минималистичен или скандинавски стил.

Диванът в цвят горчица е стилен, изискан, идеален за минималистични, модерни и лофт дневни. Той с лекота се вписва в интериора, ненатрапчив, елегантен и успокояващ, лесно се съчетава с другите цветове.

Диванът в пясъчно жълто оформя лек, спокоен и хармоничен интериор. Той е топъл, приятен и уютен.

Златистия диван определено впечатлява и привлича вниманието. Подходящ е за класически, ретро, модерен или електичен интериор. Съчетава се много успешно с черно.

Диванът в бледо, пастелно жълто изглежда добре във всяко помещение. Той създава лек, въздушен и приятен интериор. Не натоварва и се комбинира добре с повечето нюанси.

С какви цветове да съчетаем жълтия диван?

Жълтият цвят се комбинира много успешно със синьо. Студеното, бледо синьо леко „охлажда“ яркото жълто и се създава балансиран дизайн. Съчетанието е подходящо за модерна дневна или кухня.

Комбинацията между жълто и сиво е класика с ненадминат стил и чар. Сивият цвят е неутрален, ненатрапчив, семпъл. Това чудесно допълва горещото жълто и създава хармонична атмосфера.

Бялото е универсален цвят, съчетаващ се успешно с всички останали. Комбинацията между бяло и жълто е особено подходяща за помещения, в които не достига естествена светлина.

Кафявото и бежовото също са приятели на жълтото. Опушено, ярко или златисто жълто чудесно се вписва в стая, решена в различни нюанси на кафяво и естествено дърво.

Различни нюанси на лилавото също допълват отлично жълтия диван. Това могат да бъдат декоративни възглавнички, завеси или друг текстил, както и различни аксесоари.

Жълтият цвят си подхожда още със зелено, оранжево, черно.

Какви да бъдат стените и пода?

Жълтия диван на практика се вписва почти навсякъде. Стените могат да бъдат в сиво, лилаво, бяло, черно. За пода са подходящи различни настилки – ламинат, паркет, гранитогрес, за предпочитане в неутрални тонове.

С какъв текстил да съчетаем жълтия диван?

При изборът на текстил отново важат правилата за съчетание на жълтото с другите цветове. Ако диванът е в ярко жълто най – добре е текстилът да е в по – приглушени цветове – сиво, бяло, бежово. Диванът в пастелно жълто, успешно се комбинира с наситено синьо, тюркоаз, цвят малина, маслено зелено, кафяво.

За помещения в модерен или минималистичен стил изберете диван в ярко или опушено жълто с прави и строги линии и го съчетайте с бяло, черно, сиво.

За кънтри интериора е подходящ диван в топло жълто, комбинирано с червено, оранжево, зелено или бяло и дамаска с флорални мотиви.

За лофт стила заложете на кожен диван в цвят горчица или старо злато.


Жълтия цвят се асоциира със слънцето, лятото, позитивното настроение. Той зарежда с енергия, тонизир