Завеси според интериорния стил

14/10/2018, 09:05:10
Оценка 3.8 от общо 4 гласа
14/10/2018
Тагове:
Завеси според интериорния стил

Завеси в класически стил

В класическия интериорен стил текстилът играе важна роля. Завесите в класически стил са луксозни, изискани, изящни. Те обикновено са дълги и почти винаги са съчетани два типа завеси – плътна и тънка тюлена материя. Подходящи са почти всички нюанси от бяло и слонова кост до тъмни, дтлбоки нюанси на бордо, синьо, зелено, кафяво, слива.

По отношение на материалите са подходящи кадифе, коприна, сатен.

Завеси в модерен стил

Завесите в модерен стил обикновено са монохромни, семпли, изискани. Могат да бъдат само от тюл или пък съчетани плътни и тънки пердета. Римските или други текстилни щори също са предпочитан вариант. Материалите са лен, тафта, органза, сатен.

Завеси в скандинавски стил

Скандинавският стил е характерен със своя светъл, естествен, земен интериор. Там на почит са открите прозорци. Завесите обикновено са бели, леки, ефирни, дантелени и пропускат напълно светлината. Разбира се в някой случаи това е нежелателно – например в спалня, където имаме нужда от усамотение и тъмнина, както и в стаи, в които слънцето напича силно и поне през лятото в определена част от деня е добре да се скрием за малко от него. Тогава на помощ идват пердетата. Те са монохромни, едноцветни, обикновено в сиво, синьо, зелено.

Завеси в стил прованс

Пердетата в стил прованс обикновено са съчетание два типа текстил – леки ефирни пердета и плътни завеси. Те са пъстри, в светли тонове, с флорални мотиви. Могат да се използват и къси перденца или шарени римски щори.

Завеси в кънтри стил

Пердетата в кънтри стил обикновено са изработени от естествени материали – памук, лен, коприна. Предпочитани са ярки къси завеси, но и дълги и ефирни пердета също биха могли да се впишат в кънтри стила.

Завеси в стил шале

Подходящи материали за завеси в стил шале са лен, естествен памук. Цветовете са предимно земни, неутрални, тъмни. Завесите могат да бъдат на райе или пък с мотиви от алпийската природа.

Завеси в шаби шик стил

Основните характеристика на завесите в шаби шик стил е, че те са леки, ефирни и обсипани с флорални мотиви. Могат да бъдат както къси, така и дълги, но задължително са пъстри и закачливи.

Завеси в минималистичен стил

Минималистичния стил се слави със строги и прости форми, монохромни цветове, изчистени линии, липса на излишни декорации. Завесите разбира се, следват тези основни изисквания. Те са едноцветни, изчистени, феерични, елегантни.

Завеси в индустриален стил

Обикновено в индустриалния стил прозорците са открити или са декорирани само с щори. В случай, че искате пердета те трябва да са семпли, да не се набиват на очи, в неутрални тонове, изчистени.

Завеси в ретро стил

Завесите в ретро стил лесно могат да намерят приложение в съвременните домове, тъй като все по – често интериорните тенденции правят крачка назад във времето и взаимстват най – доброто от близкото или далечно минало. Завесите в ретро стил, подобно на кънтри завесите, обикновено са пъстри, къси, с флорални мотиви, изработени от естествени материи.


Завеси в класически стил В класическия интериорен стил текстилът играе важна роля. Завесите в кла