Защо да сложим мокет в спалнята?

21/10/2022, 18:56:08
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/10/2022
Тагове:
Защо да сложим мокет в спалнята?

Те са толкова популярни по много причини, но най-вече заради цялостния им вид и усещане. Няма нищо по-хубаво от това да потопите краката си в разкошно мек мокет, който ви носи несравнима топлина и комфорт ‒ идеален за уютните зони в дома ви, като спалнята. Осигуряването на естествена топло- и звукоизолация в целия дом със сигурност е едно от основните предимства на мокета. За повечето хора спалнята е уютно убежище от суетата и активността на останалата част от дома. Мекотата, тишината и топлината на мокета често го превръщат в най-доброто решение за този личен оазис.

Предимствата на мокета

Въпреки по-високата си цена, мокетите имат доста предимства пред по-твърдите настилки. Често добре подбрания мокет придава луксозен вид на стаята. Ето някои от предимствата му:

  • По-тихо пространство ‒ повечето хора предпочитат тишината, когато се опитват да заспят. Никой не иска да бъде събуден от звука на някой друг, който се разхожда из стаята. Мокетът е по-тих за ходене от твърдите му алтернативи и помага да се прикрие звука, ако някой се разхожда из стаята;

  • Перфектна топлоизолация на пода - това е перфектният избор за стаята ви поради уникалното си свойство да топлоизолира, без да се налага да използваме подово отопление. В зимните месеци това го прави незаменим помощник при справянето със студения под;

  • По-мека стъпка ‒ Никой не обича да се събуждат всяка сутрин с аларма и да напуска топлината на леглото. Първите стъпки върху студен и твърд под обаче могат да влошат положението. За разлика от тях, мокетът осигурява приятен преход между комфорта на леглото и пода отвъд него. В края на деня може да е приятно да имаш меко усещане под краката. Мекотата му може да бъде подсилена чрез избора на висококачествена подложка;

  • По-безопасният избор ‒ подхлъзванията могат да се случат лесно, особено ако сте полузаспали. Препъването в банята посред нощ, когато не сте се събудили, може да бъде опасно на твърд и хлъзгав под. Ето защо за детска стая мокетът е най-логичният избор. Малките деца са по-склонни да падат от леглото и той ще им осигури по-меко място за приземяване. А за бебетата, които пълзят или се учат да ходят, той е много по-мек за коленете и много по-щадящ при “аварийно приземяване”.

магазин за мокети

Как и колко често да почиствате

Прахосмукирането поне веднъж седмично е задължително ‒ по-често, ако имате домашни любимци или деца. Разливите и други замърсявания трябва да се третират възможно най-бързо, за да сте сигурни, че няма да остане. Помислете за наемане на професионална фирма за почистване на килими или за самостоятелно извършване на по-дълбоко почистване поне два пъти годишно. Ако разполагате с перяща прахосмукачна, то можете и сами да извършите изпирането. В никакъв случай не използвайте агресивни препарати, които могат да съсипят цветовете или тъканта. 

Антибактериални свойства

Гравитацията кара обичайните частици от домакинството, като прах, полени, пърхот от домашни любимци и насекоми, да падат на пода. Мокетът улавя частиците, отстранява ги от зоната на дишане и намалява циркулацията им във въздуха. Правилното почистване, ефективно премахва праха и алергените от него и ги предпазва от въздуха, който дишаме. Проучванията показват, че правилно почистеният мокет е най-добрият избор за хора с астма и алергии. Проучванията обясняват, че ефективно почистените настилки могат да задържат алергени и други частици, в резултат на което във въздуха се отделят по-малко частици. Когато се поддържа чист и сух, мухълът просто не може да се развие върху синтетичните му влакна. Избирайте продукти, произведени от качествени материи, изработени с иновативни технологии и съобразени с взискателни критерии за качество.

Какъв цвят да изберем

При избора на подова настилка, както и при избора на всеки друг основен елемент в стаята, е важно да се обърне внимание на цвета. Различните цветове създават различно настроение и атмосфера в помещението. Тъй като спалните често са места за релаксация, когато избирате цвят на мокет, имайте предвид как искате да се чувствате, когато влезете в стаята си, съветват от онлайн магазин Домко. 

Мокетите предлагат широка гама от цветове и стилове ‒ от основните неутрални цветове до ярки и смели цветове и дори забележителни тъмни нюанси. Неутралните цветове са лесни за съчетаване с вече съществуващ интериор и са сигурен вариант, когато става въпрос за цвят. Въпреки че топлото червено може да придаде уют на стаята, то не се използва често в спалните, тъй като е стимулиращ цвят. Вместо това, за топло и уютно усещане, опитайте нюанси на изгоряло оранжево и златно. По подобен начин смелите и ярки цветове зареждат с енергия стаята, така че са подходящи за тематични или детски спални. 

 


Те са толкова популярни по много причини, но най-вече заради цялостния им вид и усещане. Няма нищо п